Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Ode dneška bude Pevnost Dobrošov vítat své návštěvníky v novém. Počátek její historie je spojen s rokem 1937 a jejím úkolem byla ochrana hranic.
V majetku kraje je od roku 2015 a je jednou z turisticky nejnavštěvovanějších. Podmínky pro její provoz, o nějž se stará Muzeum Náchodska, byly již nevyhovující, a proto zde byla v posledních třech letech realizována krajská investice ve výši 94 mil korun na její obnovu a zlepšení návštěvnického i edukačního komfortu. Nyní je zde nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, úpravou prošly i nadzemní a podzemní části tvrze, které se vrátily podobou do let 1937–1938, čemuž odpovídá i dobové vybavení. Pro návštěvníky se pevnost otevře v první polovině května. Já jsem na dnešním slavnostním otevření zavzpomínal i na dobu, kdy jsme nejenom tuto pevnost, ale i řadu v blízkém okolí rozesetých pozůstatků opevnění, s kamarády jako malí kluci prolézali a pouštěli zde při nejrůznějších hrách uzdu své fantazii.
‍♂A o to více mne těší, že dnes, jako hejtman, jsem mohl být u toho, či jedním z těch, kdo umožnili pevnost navrátit do stavu a podoby, aby mohla připomínat zásadní historické milníky a přibližovat dobové reálie i dalším generacím.