Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂A ještě jedno malé ohlédnutí za uplynulým víkendem – kromě uctění památky obětí druhé světové války u památníku Tří odbojů v Hradci Králové, kraj v Den vítězství také ocenil tři desítky hasičů a záchranářů za jejich odpovědnou a každodenní obětavou činnost.Jsou nám na blízku vždy při ohrožení našeho majetku, zdraví a nezřídka i životů.
Kromě předání vlastních medailí jsem považoval za nejdůležitější všem osobně poděkovat a vyjádřit velký respekt k jejich práci. Ceremoniálu se zúčastnili také rodinní příslušníci oceněných, a proto jsem poděkoval také jim za podporu a dobré zázemí pro ty, kteří jsou připraveni pomoci, kdykoliv je potřeba.
Oceněn byl i Jakub Vejvoda, který zachránil životy dvou lidí po havárii osobního vozidla, a to těsně před tím, než začalo hořet. Jeho přístup je potvrzením osobní odvahy a důkazem toho, že mezi námi ještě není lhostejnost a orientace pouze na vlastní dobro. A to je myslím moc dobrý pocit.
Ve jménu dobrých skutků se nesl i průběh charitativní akce, na níž předvedly ukázky svých hudebních dovedností děti pod vedením operní pěvkyně Emmy Hubáčkové a ty menší ze školy ve Rtyni v Podkrkonoší ji ozdobily svými kresbami. Obrázky byly v závěru akce vydraženy pro dobrou věc – pro podporu léčby onkologických dětských pacientů v naši FN HK. Myslím, že snaha a uvědomění si, že ochota pomáhat má být přirozenou součástí našeho života, je třeba v lidech pěstovat už od útlého věku. Zde se to evidentně daří.
Nedělní odpoledne pak bylo ve znamení Dne otevřených dveří v prostorách KÚ, v jehož rámci jsem se snažil přiblížit například jak probíhá jednání zastupitelstva kraje či další své pracovní činnosti a zodpovědět všechny dotazy. Dobrý oufám, že i z našeho úřadu odcházeli návštěvníci s dobrým pocitem.