Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!
Pondělí
…schůzka s generálním ředitelem Správy železnic o hospodaření společnosti a rozpočtu na letošní rok s ohledem na finanční požadavky nutné pro realizaci plánovaných investičních akcí a zajištění provozuschopnosti (tady bude doplněno cca 650 mil Kč). Hovořili jsme také o stavebních prioritách pro další roky, plánech na budování VRT apod. V návaznosti na náš kraj jsme probrali zejména plány rekonstrukce nádraží v HK, modernizace trati Chlumec-Hradec-Týniště a směr na Kvasiny.
…‍‍porada vedení, na níž navázalo zasedání Rady KHK s cca 70 body programu. Schválili jsme změny v platbách za PHM u dopravců ve veřejné dopravě (aktuální čtvrtletní index za ceny PHM více odpovídá současnému nepředvídatelnému nárůstu cen, a současně dopravci musí nadále hledat své vnitřní úspory).
Odsouhlasili jsme návrh dohody o využívání autobusového terminálu v HK (po změnách v původně nepřijatelných požadavcích) a schválili jsme rovněž několik investičních příslibů a více prací jako například u silnice Broumov – Velká Ves.
Dohodli jsme se na parametrech vyjednávání mimořádných nákladů na používaný materiál při investičních stavebních akcích (příští pondělí schválíme pověření a parametry pro ÚDRŽBU SILNIC KHK, pro vyjednávání o konkrétních investicích při rekonstrukcích krajských silnic).
…s ekonomickým odborem jsem probíral předběžné nálezy kontrol na krajské dotace, které poskytujeme různým organizacím v kraji (v minulosti jsme museli například řešit kauzu mládežnického Odrášovka Cupu, kde došlo k neoprávněnému nakládání s veřejnými prostředky). Stanovili jsme další plán, potřebu doplnění konkrétních podkladů, ale i možnosti metodické pomoci.

Úterý
…‍krom operativy a papírování na KÚ jsem absolvoval jednání s primátorem Hradce Králové, abych jej informoval o podobě plnění obsaženém v krajem schválené smlouvě o financování vjezdu na autobusový terminál a obráceně jsem já byl informován o pokračující výstavbě fotbalového stadionu ve městě.
…jednání se starostkou města Česká Skalice o dlouhodobě připravované I etapě rekonstrukce silnice Česká Skalice – Červený Kostelec, kdy věřím, že s první etapou začneme příští tok (bude se týkat i části v obci Zlíč). Probírali jsme také možnosti pomoci s více než 17 milionovou investicí do výstavby zbývající části chodníků ve zmíněné oblasti a v neposlední řadě i další plány např. na rekonstrukci ul. Zelená a přeložky od Říkova směrem na obchvat České Skalice. (více viz můj úterní příspěvek).
…schůzka s předsedou Českého lyžařského svazu k přípravě pro ČR prestižní a pro KHK vrcholné sportovní akce, jíž bude v lednu 2023 Světový pohár alpského lyžování ve Špindlerově Mlýně, který koliduje s Olympiádou dětí a mládeže. Poskytujeme krajskou součinnost organizátorům a také složkám IZS včetně hygienické služby. O rozsahu vzájemného partnerství budeme jednat v září, kdy bude definitivně potvrzena výše dotace z Národní sportovní agentury a bude znám předpoklad výběru financí ze vstupného i participace sponzorů. Diskutovali jsme však i obecně o potřebné podpoře mládežnické lyžařského sportu ze strany státu a reálných možnostech případné podpory samospráv.
…s předsedou kontrolního výboru jsem projednal předběžně závěry z kontrol Sdružení ozdravoven a léčeben Královéhradeckého kraje. S ohledem na stávající, různým způsobem uzavřené, smlouvy o využívání všech možných nemovitostí, jsem i na základě těchto předběžných výsledků již zadal úkol řediteli KÚ, aby připravil nový postup a pravidla, dle nichž budou tyto smlouvy do budoucna schvalovány.

Středa
…jednání s náměstkyní pro sociální oblast k současnému stavu vyjednávání o využití finančních prostředků v ITI (region Hradecko Pardubicko) a o celkovém objemu peněz, který můžeme v oblasti investic využít. Probírali jsme také přípravu projektů a složitost vyjednávání, neboť celkový objem peněz si rozdělují dvě města, dva kraje a obce ležící v této aglomeraci, a resumé by mělo pro všechny skončit tzv. win-win. Dalším tématem, které musíme ještě projednat v koordinaci s ostatními kolegy a představiteli Opočna, je rozvoj zóny skoro uprostřed města (máme zde kromě rozsáhlých pozemků nevyužité prostory po střední škole) a plány na sociální bydlení, kdy je opět v plánování nejdůležitější nalezení dohody především s městem, o co nejlepším využití rozvojového území.
…⛷⛸jednání s náměstkem pro školství týkající se přípravy Olympiády dětí a mládeže, resp. synergiích možností, možných organizačních problémech a zajištění programu i s ohledem na využití spolupráce ze strany Českého lyžařského svazu, který jak bylo uvedeno již výše, ve stejném období bude pořádat Světový pohár v lyžování ve slalomu žen za účasti mnoha hvězd světového ženského lyžování.

Čtvrtek
…den volna na Vochtánce (http://kempwestern.cz/) u Potštejna a jedna z nejkrásnějších procházek údolím, nádherná a živá Orlice v bezprostřední blízkosti hradu, úžasný klid motivující k urovnání myšlenek …a také skvělá Plzeň na tomto nádherném místě Královéhradeckého kraje:-).

Pátek
…‍♂téměř všechna ostatní témata zatlačila do pozadí rozsáhlá mediální diskuse nad policejním zákrokem v rámci politického meetingu v Borovanech na Českobudějovicku a ani já jsem se nevyhnul řadě dotazů ze strany novinářů na názor na tento incident. Za mne je uvedený policejní zásah zcela jistě selháním policie a je nezbytné jej řádně vyšetřit a vyvodit odpovídající důsledky.
‍♂Nechápu, jak je možné, že policie jedná tak neprofesionálním způsobem (vystupování policistů v civilu, kteří navíc díky kšiltovce na hlavě zavdávají důvod se domnívat, že patří k pořadateli). Zejména když podobné akce už proběhly na mnoha místech jinde a policie má být na podobná setkání připravena. Způsob provedení zásahů nesvědčí o taktickém jednání a nebyly při něm využity postupy, které má mít pro předcházení takovému vyhrocení situace a pro klidné řešení i daleko závažnějších protestů perfektně zvládnuté (namísto toho zde došlo k zbytečnému zakleknutí, opožděné reakci na přestupky na místě, které incidentu předcházely). ‍♂Nicméně, do doby, než budou známy jednoznačné závěry vyšetřování, jsou všechny “zasvěcené” komentáře podsouvající jakýkoliv politický kontext neopodstatněné, a pouze prohlubují a podněcují rozdělování společnosti.

Sobota, neděle
… Sobotní odpoledne patřilo slavnostnímu otevření nového fotbalového stadionu v Červeném Kostelci, na jehož výstavbě se kraj podílel 3 miliony korun. Nový provoz odstartoval zápas mezi Týmem hvězd se jmény jako Poborský, Bejbl, Jukl, Ulich nebo třeba Vojta Dyk a výběrem zdejších bývalých nejlepších reprezentantů A týmu. A tak krom pár “hejtmanských” slov úvodem, jsem se nenechal dlouho přemlouvat k tomu, abych se po 17 letech opět ujal pískání⚽ tohoto slavnostního zapasu. Nebýt pár kil navíc, mohl jsem si jako Petr Janda zazpívat “jsem to já jak za mlada”, ale spokojil jsem se připomínkou vzpomínky na krásná fotbalová léta a zápas jsem si moc užil. Popřál jsem novému stadionu, aby se na něj sportovci i pořadatelé rádi vraceli, a hlavně všem, kteří jej budou užívat, aby jim sloužil co nejlépe. Neděle ve znamení odpočinku a přípravy na týden, který je před námi. Užívejte jej naplno stejně jako prázdniny a léto, které ještě nekončí.