Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!
Pondělí
…✍na poradě, jež předcházela jednání Rady KHK, jsme kromě běžné agendy jednotlivých radních probrali záměr směny pozemků s městem Náchod pro výstavbu zázemí pro IZS a zabývali jsme se projednáním jednotlivých individuálních dotací za více než 30 mil Kč, u nichž musíme podrobně posoudit význam a účel každé z podaných žádostí, přihlédnout k doporučení jednotlivých výborů a zvážit odpovědnost vedení za ne/schválení.
…‍‍následovalo jednání Rady KHK se 125 body programu, z nichž zmíním například vyhodnocení stavu mostů, projednání Strategie rozvoje veřejné dopravní obslužnosti do roku 2026, plán dalšího přerozdělování financování krajských sociálních služeb nebo čerpání rozpočtu kraje za 1/2 roku 2022. Prodiskutovali jsme rovněž předpokládané výdaje z rozpočtu na zajištění veřejných služeb v souvislosti s pokračující inflací a nárůstem cen nejen za energie, a také odkoupení potřebných pozemků na výstavbu základny IZS v Hořicích (hasiči, ZZS).
…‍‍setkal jsem se se zástupkyněmi obecně prospěšné společnosti Women for Women, s nimiž jsem si povídal o navázání další spolupráce. Vedle příspěvků na obědy ve školních jídelnách by se tak kraj ve spolupráci s obcemi mohl pokusit pomoci rodičům samoživitelům, kteří chtějí dodržovat pravidla a své povinnosti, ale mají bohužel smůlu při shánění dostupného bydlení a musejí volit nejistá a přechodná řešení v podobě ubytoven či azylových domů. Women for Women by jim pomohla uhradit kauci za byt a dále by rodinám pomáhala a motivovala je si bydlení udržet. Kraj může v rámci této spolupráce působit v roli moderátora při jednání zástupců neziskové organizace s obcemi v regionu, a tak šanci na důstojné bydlení podpořit.

Úterý
…pracovní návštěva v Domově sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem, abych se seznámil s více než 20letým fungováním, rozsahem poskytovaných služeb především v oblasti péče o nemocné s roztroušenou sklerózou, ale i s problémy a starostmi s hospodařením a dalšími záměry. V ČR je 25 tisíc nemocných roztroušenou sklerózou, 6 tisíc v pokročilém stadiu nemoci, a jen tento domov s kapacitou 86 lůžek a dvou chráněných bytů eviduje 150 nevyřízených žádosti. Nabízí odborné sociální poradenství. Snahou domova je získat oprávnění i na terénní služby. Na kraj se obrací s prosbou o pomoc s projektem Chytré byty, jenž by mohl současnou kapacitu rozšířit o 29 lůžek pro odlehčovací pobyty a tři specializované byty. Domluvili jsme se na možnostech řešení (95 mil celkové náklady, 57+11 mil dostanou dotaci a musí sehnat cca dalších 27 mil) a slíbil jsem projednání jejich žádosti ve vedení kraje dle těchto intencí.
:…jednání o energetice, neb se nám nedaří nakoupit dílčí objemy elektrické energie a plynu kvůli tomu, že dodavatelé si nejsou jisti dostatkem surovin, a navíc ti velcí se ještě obávají povinnosti plnit roli dodavatele poslední instance, což může zvýšit jejich potřebnost pro zajištění objemu pro stát. Je to složitá situace, kdy čekáme na vývoj v září, opakovaně jednáme s burzou, připravujeme finanční plány a věřím, že nakonec pro kraj dostatek energie nakoupíme.
…‍⚖konzultace s právníky spojená s rozborem dodatků smluv a neplnění harmonogramu v souvislosti s Nemocničním informačním systémem, který dodavatel už více než tři roky není schopen dodat. Mnoho času jsme strávili vyhodnocováním jednotlivých variant dalšího postupu.

Středa
…s vedoucím sociálního odboru jsme diskutovali o přidělení finančních prostředků pro poskytovatele sociální péče neb v nejbližší době přerozdělíme více než 100 mil Kč. Zvýšíme limity pro odměňování a za nejdůležitější považuji, abychom měli připraveny také finančními prostředky na zvýšení platů od září letošního roku.
…poslední kontrola připravené změny nových jízdních řádů veřejné autobusové dopravy, která začne platit od neděle 28. 8. a reaguje na požadavky jednotlivých obcí, zaměstnavatelů či samotných cestujících. Změna souvisí zejména se začátkem školního roku, kdy je zapotřebí zajistit veřejnou dopravu dětí a studentů do škol. Kromě několika drobných změn v časech odjezdů na některých linkách dochází také k posílení spojů například na Jičínsku a Novopacku. Dále například na Jičínsku zavádíme náhradní autobusovou linku na trase Sobotka – Mladějov – Libuň – Lomnice nad Popelkou, jelikož stávající vlak z Lomnice nad Popelkou do Mladějova bude jezdit pouze v letní turistické sezoně. Aktuální jízdní řády naleznete na: www.dopravakhk.cz.
…⚡absolvoval jsem velmi zajímavé a konstruktivní jednání s ředitelem společnosti ČEPRO Janem Duspěvou, na němž jsme se zabývali především energetickou oblastí.Jedním z témat naší debaty byly možnosti využití vodíku jako alternativní energie, kdy jsme se shodli na tom, že do budoucna je to určitě příležitost pro velké dopravce (jež jsou dodavateli například i pro kraje), ať už v rámci veřejné či nákladní tranzitní dopravy, a zejména pak pro železniční dopravu. Například na tratích, které nejsou elektrifikovány a z důvodu vysokých nákladů k elektrifikace ani v dohledném horizontu nebude možná. Pokud by se tedy podařilo vybudovat infrastrukturu a logistický systém pro alternativní paliva, jakým je např. vodík nebo LNG, výrazně by se zvýšila nejenom energetická bezpečnost, ale i obslužnost jednotlivých regionů.
⛽A v neposlední řadě v rámci dalších jednání bych rád otevřel i možnosti nákupu plynu. Jsem přesvědčen, že i když systémová řešení jsou primárně úkolem vlády, musíme se snažit i z úrovně regionu hledat další možnosti. (více viz můj středeční příspěvek).

Čtvrtek
…návštěva Výtopny Jaroměř, která zaznamenala již více než 10 tisíc návštěvníků a v rámci čtvrtečního jednání jsme se vrátili k problému lokomotivy Ringhoffer, jež by měla být vrácena do Národního muzea. Budu opakovaně žádat o zápůjčku zpět do Jaroměře do doby, než bude postaveno železniční Muzeum v Praze. Řešili jsme ale i další plány se železničním uzlem v Meziměstí a možnosti využití zdejšího DEPA, a to nejen pro opravy vlakových souprav dopravců a renovaci starých vlaků, o čemž budu jednat s generálním ředitelem ČD.
…administrativa a řada operativních schůzek na KÚ – například s náměstkyní Martinou Berdychovou jsme řešili nakládání s uměleckými sbírkami v reakci na jednu stížnost a také personální problematiku či odměňování v jednom z našich sociálních zařízení.
…přijal jsem pozvání k setkání u příležitosti 15letého výročí Místní akční skupiny Hradecký venkov, abych jim poděkoval za jejich snahu a činnost, díky které se významně podílejí na získávání finančních prostředků z nejrůznějších dotačních titulů pro rozvoj regionu. Jen za poslední programovací období takto získaly více jak 1 miliardu korun. Již v letošním roce jsme navýšili krajskou podporu jejich činnosti na dvojnásobek. Do budoucna však vidím v jejich aktivitách ještě větší potenciál než doposud, a proto jsem připraven v nejbližších týden otevřít diskusi s vedením kraje a zástupci jednotlivých místních akčních skupin. (více – viz můj čtvrteční příspěvek).

Pátek
… ‍♂Ze své každodenní práce, setkávání se s občany, zástupci institucí i podnikateli si velmi dobře uvědomuji, že nepřistoupí-li vláda ještě k další cílené pomoci, hrozí konec velké části podnikatelského sektoru, energetická chudoba domácností a také omezení dostupnosti veřejných služeb. Toto zásadním způsobem nevyřeší pouze úsporný tarif. Nechci tomu ale jenom pasivně přihlížet. Opakuji, že stát musí přistoupit k další systémové, ale současně přesně diverzifikované pomoci dle jednotlivých sektorů. A proto jsme ve shodě s dalšími hejtmany vyzvaly vládu k iniciaci jednání na úrovni EU a především s Vládou SRN a premiérem Scholzem. Vidíme řešení ve španělském přístupu regulace a nastavení únosných cen pro výrobu na straně „výrobců posledních MW“, což jsou plynové a uhelné elektrárny. Rozdíl nad tuto úroveň uhradí stát, přičemž by měl zpětně tyto zisky výrobců zdanit speciální daní. V případě cen plynu, kde většinovou výrobu není možné ovlivnit, bude rozdíl muset vykrývat stát a měl by k tomu v maximální míře využít prostředky Modernizačního fondu a dalších zdrojů. Tento princip regulace by měl efektivně napomoci plošnému poklesu cen energií.
Musíme trh regulovat, i dotovat cenu elektřiny ze závěrných elektráren v Německu, které cenu na burze tvoří. Je tedy nutné, aby stát pro občany nastavil únosnou cenu za MWh, stejně tak i pro firmy s rozlišením jejich charakteru z hlediska vazby jejich výroby na spotřebu energií. Princip „nikdo nezaplatí více než…“ umožní efektivně rozlišovat stávající podmínky smluv s obchodníky s energiemi a nehradit finanční podporu plošně.
Energetická společnost OTE musí poskytnout informace, kde se trvale bydlí a co je rekreace, dle toho je možné podporu dále diverzifikovat.
Pro samosprávu a státní sféru by měla Vláda ČR zavést institut státního obchodníka, kterému by čeští výrobci elektrické energie byli povinni prodat například 10% – 15% své výroby. Státní obchodník by za limitní únosné ceny prodával státním a samosprávným subjektům s rozlišením jejich nezbytnosti (např. nemocnice, školy, domovy pro seniory) s vyloučením doplňkových zařízení (např. bazény a sportoviště). Instituce by nakupovaly bez výběrového řízení.
Dále, nastavit státní podporu na úroveň například 80%, a tím motivovat odběratele k zavádění úspor.
A v neposlední řadě, odkoupit minoritní podíly v ČEZ a.s. státem do výše 100%, což by státu umožnilo řadu opatření provádět v čase a ekonomice výrazně efektivněji. (více viz můj páteční příspěvek)
…první zasedání správní rady Správy železnic v novém složení, jemuž předsedám. Vzhledem k tomu, že mohu čerpat z několikaletých zkušeností s železniční dopravou, chci se při kontrole činnosti a hospodaření Správy železnic včetně odpovědnosti generálního ředitele zaměřit zejména na oblasti provozuschopnosti naší železnice, potřebné investice v železniční infrastruktuře, koordinaci a kvalitu komunikace s dopravci, objednateli a veřejností.
Jedním ze základních nástrojů řízení správní rady vůči generálnímu řediteli jsou na jednání schválené klíčové ukazovatele výkonnosti SŽ tzv. KPI, přičemž za nejdůležitější považuji:
➡provizní a investiční plány a snížení počtu zaměstnanců 2%
➡míra zpoždění způsobená provozovatelem dráhy o 20 %
➡plnění realizace milníku přípravu u prioritních staveb (Velký Osek-Choceň, Brno-Přerov, Plzeň -Domažlice, Praha-Letiště V. Havla)
➡změny ve zpracování rozkazu pro zpracování vlaku
➡lepší koordinace výluk při přípravě investičních akci, dispečerské řízení
➡komunikace s veřejností (web, aplikace, ve vlacích) a při projednávání VRT
A protože už samotné jednání správní rady s generálním ředitelem by mělo vést k větší odpovědnosti vedení, hned jsme probrali:
➡záměry koupě nemovitosti na dopravní infrastruktuře od ČD
➡stav přípravy a průběh vyjednávání o vzniku útvaru pro telematiku na dráze v gesci SŽ
➡současné financování především údržby a investic na železnici
➡problémy kolem nákupu elektrické energie
➡rozestavěnost, plány pro nejbližší období včetně možností, jak zlepšit výlukovou činnost
…a také jsem zaznamenal opět některé komentářů k rozporuplnému jmenování šéfa ÚZSI https://domaci.hn.cz/c1-67106890-rakusan-do-cela-uzsi-jsem-umyslne-nevybral-nikoho-kdo-v-ni-v-poslednich-letech-pracoval-mlejnka-jsem-neznal
‍♂A jenom podotýkám, ano, zákon pamatuje na bezpečnostní prověrku před vstupem i na způsob průběžného prověřování uvnitř této specifické služby. Co ale nepředpokládá je, že do ní vůbec může nastoupit někdo způsobem, jenž už sám o sobě nese stín pochybností, navíc z vnějšku. Mně krom stínu pochybnosti v souvislosti s důvěryhodností Mlejnka i způsobu jeho jmenovaní neméně vadí, že tato situace vyvolaná zásadní otázku – v jakém stavu tedy zpravodajské prostředí je, když existuje potřeba měnit klíčový post a obsazovat jej někým z venku, namísto někým, kdo se na to z hlediska kariérního postupu dlouho odborně připravoval?!

Sobota, neděle
…zúčastnil jsem se hned dvou oslav hasičů – nejprve to bylo 150 let v Malých Svatoňovicích a potom 140 let u nás na Vysokově. Na obou místech jsem hasičům poděkoval za jejich práci při záchraně našeho majetku, zdraví a někdy i životů, ale také za jejich podporu v oblasti veřejného života či práci s mládeží. Poblahopřál jsem k výročí a popřál, aby je i nadále jejich činnost naplňovala, měli pro ni odpovídající podmínky a hlavně, aby se vždy z jakéhokoliv výjezdu vraceli domů ve zdraví.
…‍⚕a protože mám, zejména díky profesi mé manželky, jež je z?dravotní sestrou, ke zdravotníkům velmi blízko, nemohl jsem chybět na slavnostním večeru Anděl mezi zdravotniky v Náchodě. Je nejenom finálovým večerem soutěže v rámci tohoto projektu, ale zejména poctou práci všech zdravotníků, před kterou i já smekám a všem, kteří se ji upsali, za jejich nasazení a profesionalitu děkuji.
…‍‍‍zbytek víkendu trávím s rodinou, trochou odpočinku a přípravou na další týden. Přeji Vám do něj, abyste si ještě co nejpěkněji užili posledních prázdninové dny a všem školákům, aby jejich čtvrteční vstup do nového školního roku byl co nejveselejší.