Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Vláda dnes v Senátu PČR vysvětlovala své aktuální kroky a s nimi související opatření při řešení energetické krize. Za důležité považuji v prvé řadě, že energie zajistila a věnovala se různým kompenzacím.
‍♂V současné době ale nejvíce vítám návrh vlády, k němuž mimo jiné směřoval jeden z bodů výzvy hejtmanů, a to na zastropování ceny energií pro maloodběratele – domácnosti, živnostníky, drobné podnikatele. To je v aktuálním vládním návrhu uvedeno ve výši 6 Kč/KWh za silovou elektřinu a plynu ve výši 3 Kč/KWh.
Vládní návrh rovněž zahrnuje stanovení státního obchodníka pro obchod energiemi, jehož úkolem bude zabezpečit potřebný objem energií pro stát a veřejný sektor, a to za ceny ve výši těch zastropovaných pro maloodběratele.
⛽⚡Zatím ale není zřejmé, jak bude nákup jeho prostřednictvím realizován. Určitě ale díky tomu budeme mít pro veřejné služby zajištěn potřebný objem energií a s ohledem na to, že aktuální cena silové složky elektřiny se na burze pohybuje okolo 12000 Kč/MWh a cena plynu okolo 5 000 Kč/MWh, znamená zastropování cen energií pro Královéhradecký kraj a jeho organizace roční úsporu nejméně 300 milionů korun oproti nákupu za aktuální burzovní ceny. Na druhé straně to pro kraj bude zřejmě znamenat nárůst nákladů o 150 milionů korun oproti dosavadnímu objemu. Už je to však situace, kterou budeme schopni řešit, což je pro mne pozitivní zpráva.

Stále však chybí národní řešení cen energií pro průmysl, jehož představení vláda avizovala na zítřek, a zároveň Senát PČR dále vyzývá vládu, aby urychleně jednala na evropské úrovni o prodloužení dočasného krizového rámce a jeho rozšíření pro podporu průmyslu a podniků s vysokou energetickou náročností. A v neposlední řadě, aby také vytvořila domácí programy podpory pro podniky, které potřebují dočasně překlenout dopady energetické krize.

‍‍Senát PČR považuje za nezbytné zajištění energetické suverenity České republiky je připraven komplexní návrh urychleně projednat příští úterý.
Senát také vyzývá ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj k úpravě podmínek pro jednodušší instalaci zařízení na využití obnovitelných zdrojů a rozvoj komunitní energetiky včetně zjednodušení podmínek pro získávání dotací na výstavbu zařízení k využití obnovitelných zdrojů energie. Na mezinárodní úrovni pak Senát PČR podporuje urychlené vybudování plynovodu Stork 2 pro napojení na polskou plynárenskou soustavu a jednání s Německem o vybudování LNG terminálu v blízkosti existujících plynovodů. Současně vyzývá vládu, aby na úrovni EU jednala o snížení cen emisních povolenek.

‍♂Aktuální vládní návrh považuji za první vykročení, jehož skutečné efekty bude třeba průběžně vyhodnocovat, nezavírat před případnými disproporcemi oči, a vracet se k problematice energií především pro nízkopříjmové obyvatele a průmysl, který by byl i přes zmíněná opatření v existenčních problémech, a případně opatření revidovat, či doplňovat.