Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Zavedené zvyklosti v našich životech doznaly v posledních třech letech mnoho změn, ale co je zatím stále platné je, že po zimě následuje jaro, po němž přebírá vládu léto, které přivádí podzim a s ním i sklizeň výsledků práce období předchozích. Královéhradecký kraj kromě svého významného průmyslu bezpochyby patří i mezi kraje s velkou zemědělskou tradicí a rozvinutou potravinářskou produkcí.
Krajské dožínky se proto řadí k nejvýznamnějším oslavám v průběhu roku. Proto jsem dnes opět velmi rád nejenom převzal symbolický věnec od našich zemědělců a na oplátku předal mnoho ocenění, jež získali firmy, jednotlivci či konkrétní zemědělské a potravinářské produkty našich zemědělců a potravinářů, ale využil jsem této příležitosti, abych poděkoval za jejich každodenní náročnou práci. Za jejich chuť přes všechny těžkosti se nevzdat a pokračovat ve snaze starat se o to nejcennější co máme, naši půdu, a využívat jako správní hospodáři to, co nám nabízí, ve prospěch nás všech.
Současně je tento svátek také velkým připomenutím, že pro nás, co jsme odpovědní za správu věcí veřejných, je jednou ze zásadních povinností, abychom zajistili našim zemědělcům odpovídající podmínky pro jejich práci.
A není to pouze o regionálních dotacích a podpopře různých zemědělských akcí, regionálních produktech a potravinářích, ale o nastavení takových podmínek v rámci národní zemědělské politiky, která jim umožní, aby byli schopni obstát v mezinárodní konkurenci, a mohli se tak významnou měrou podílet na zajištění naší bezpečnosti v oblasti potravinové soběstačnosti.
Ještě jednou gratuluji oceněným, ale děkuji všem zemědělcům, kteří se svou každodenní prací zasazují o to, abychom nejenom dnes měli co na talíři, v pestrém výběru a kvalitě, kterou očekáváme, ale aby tomu tak bylo i v letech příštích.