Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Dnes jsme společně se zástupci přípravy projektu Broumov – Evropské hlavní město kultury 2028 obhajovali kandidaturu na získání tohoto statutu před evropskou komisí.
‍♂Opodstatnění kandidatury Broumova, spatřuji již v jeho historii, kdy bylo vyspělým kulturním místem nejenom vlivem kontinuálního působení benediktinského řádu, ale i díky vzájemnému prolínání kulturních, průmyslových i politických vlivů Čech, Pruska a Polska, bez ohledu na státní hranice. Po druhé světové válce, po odsunu Němců, perzekuci příslušníků církve, kolektivizaci zemědělství a znárodnění průmyslu, byla kontinuita přerušena, okres Broumov vymazán z mapy a Broumovsko se stalo zapomenutou zpustlou krajinou. V posledních třiceti letech se však toto město a jeho okolí mění v sebevědomé a kulturně vyspělé místo.
Kandidaturu proto považuji za jedinečnou příležitost vrátit Broumovu a jeho okolí opět význam místa setkávání a poznávání různých kultur, tradic a nových příležitostí. Místa, kde lidé mohou nacházet své historické kořeny a souvislosti a naplňovat jejich odkaz v duchu současných trendů v projektech a nových oborech, jež mohou inspirovat moderní společnost a utvářet společné evropské hodnoty. A proto má tento záměr mou osobní podporu.
‍‍Jsem však nesmírně rád, že se mi pro jeho podporu podařilo přesvědčit i kolegy ve vedení Královéhradeckého kraje, jenž se na přeměně Broumovska v posledních letech podílí výraznými investicemi a je připraven záměr v případě jejího úspěšného naplnění kandidatury finančně podpořit realizaci úkolů z ní vyplývajících. Udělená podpora také konvenuje s celkovou koncepcí rozvoje Královéhradeckého kraje, který se již řadu let stará o záchovu a investuje do obnovy historických památek v celém regionu.
Dále je třeba také zmínit, že Královéhradecký kraj je druhým nejúspěšnějším krajem v čerpání evropských dotací v přepočtu na obyvatele a umí evropské peníze do oblasti regionálního rozvoje nejlépe investovat.
Jsme dynamicky se rozvíjejícím krajem i z hlediska dopravní infrastruktury, zejména pak z pohledu mezinárodního dopravního spojení (viz můj příspěvek z dopravní konference ve čtvrtek minulého týdne).
Přijali jsme výzvu a úspěšně již několik let naplňujeme realizaci svým rozsahem mimořádného a participací tak rozdílných subjektů jako je kraj, stát a komerční nadnárodní investor Volkswagen Group AG ojedinělého investičního a rozvojového projektu. A přestože s sebou projekt přinesl mnoho složitých vyjednávání, komplikovaných smluv, a hlavně obrovské investice, daří se jej koordinovat a posouvat ve prospěch rozvoje a průmyslové atraktivity celého regionu.
⚖Díky vyrovnanému rozpočtu a odpovědnému přístupu k hospodaření jsme v posledních letech, a to i přes aktuální negativní ekonomické dopady zrealizovali řadu významných investic také v oblastech zdravotnictví, sociální oblasti či školství.
A v neposlední řadě jsme díky vybudovanému funkčnímu systému krizového řízení a v něm spolupracujících institucí zvládli bez větších komplikací organizaci humanitární pomoci a uprchlické krize v našem kraji.
Jsme tedy vybavení zkušenostmi i kompetencemi a připravení přijmout a zrealizovat všechny kroky potřebné k odpovídající podpoře a realizaci takového úkolu, jakým je Broumov – Evropské hlavní město kultury 2028.
‍♂Na verdikt komise, zda postoupíme do druhého kola si ještě počkáme do konce týdne, tak držme palce.✊ Bez ohledu na to však patří můj respekt a velké poděkování týmu, který celou strategii, jež byla hlavní součástí prezentace, připravil a obhajoval. Je za tím obrovské množství práce, uskutečnitelných vizí a plánů, jež vypovídají o tom, že i oproti ostatním velkým městům to malé, je schopno a připraveno vykročit na evropskou cestu. A ukázat, že odhodláním v srdci a nezlomnou vůlí, lze proměnit sny v reálné cíle.
Je to pro náš kraj nejenom výzvou, ale dalším krokem na cestě být důležitou a inspirativní součástí evropského společenství.