Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍‍Dnes jsem se společně s kolegy z vedení kraje setkal se starostkami a starosty měst a obcí našeho kraje, abychom je informovali o zásadních výsledcích a záměrech kraje, které následně také ovlivňují jejich práci, a také abychom se setkali s těmi, kteří uspěli v letošních komunálních volbách a jsou ve funkci „nováčky“.
V první části měli starostky a starostové možnost setkat se radními z jednotlivých radními a zástupci krajských organizací jako je například ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s., a probrat s nimi problematiku a možnosti spolupráce v jednotlivých gescích.
Další tři hodiny jsme věnovali společnému jednání, kde jsem vyhodnotil vývoj v kraje v posledních letech z pohledu investic v jednotlivých gescích, podpory rozvojových projektů, probrali jsme programové dotace, příjmy a výdaje kraje i to, jak rozpočet ovlivňovaly a ovlivňují mimořádné události jako byl covid, či stávající uprchlická a energetická krize. Kolegové následně rozebrali tato témata dle svých gescí. Představili jsme také výhledy pro rok 2023 a v závěru jednání pak zbyl prostor pro individuální dotazy a diskusi ke konkrétním problémům.
‍♂Na setkání bylo pozváno všech 448 starostek/starostů z našeho kraje. Dostavila se cca polovina, a protože je mi jasné, že důvodem absence ostatních bylo zejména neodkladné prácovní vytížení a najít společný termín pro tolik lidí najednou je velmi složité, plánuji v příštím roce uspořádat obdobná setkání vždy v jednom z okresních měst pro všechny starostky/starosty spadající do dané oblasti. Jsem přesvědčen, že jsou oboustranně přínosná a pomohou vyřešit či urychlit řešení v rámci spolupráce kraje, města a obcí.