Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Úspěšný postup Broumova v kandidatuře o titul Evropské hlavní město kultury 2028 máme pár týdnů za sebou, a tak nastává čas postoupit v naplňování podmínek pro druhé kolo. A protože se jedná o výjimečnou příležitost, jak nejenom prezentovat ohromný potenciál Broumova, ale zejména jak zviditelnit a zatraktivnit celý náš kraj a zařadit jej mezi hybatele kulturních přeměn současné evropské společnosti, stal se zásadním partnerem kandidatury a naplňování jejích cílů Královéhradecký kraj.
Pozval jsem k jednomu stolu zástupce všech krajských odborů, ředitele krajského úřadů, starostu města Broumova a Agentura pro rozvoj Broumovska, abychom si shrnuli aktuální rozpracovanost a stanovili další úkoly a termíny pro jejich naplnění.
Mezi prioritní patří zapojení kulturních organizací a projektů, jejichž zřizovatelem či patronem je Královéhradecký kraj nebo i dalších, které ale mají již svou kredibilitu, a pracovat na upřesňování programu pro jednotlivé roky, jež spadají do období kandidatury a případně „držitelství titulu“.
Zásadním bodem bylo financování, kdy je rovněž nutno specifikovat možné zdroje a konkretizovat činnosti v jednotlivých rocích v období 2022 – 2028, na něž budou konkrétní objemy financí použity.
Příprava však také zahrnuje řadu dalších souvisejících oblastí, jako je rozvoj dopravní infrastruktury a nastavení veřejné dopravy pro rok případného držitelství titulu Evropské hlavní město kultury 2028, dostatečná kapacita ubytování, ale také třeba řada věcí v oblasti digitalizace či způsobu zprostředkování programových aktivit co možná nejširšímu, a nejenom tuzemskému, publiku. Kandidatura rovněž vyžaduje řadu specifických administrativních a institucionálních procesů, které bude nutné nastavit. Součástí bude i přeshraniční a další partnerská zahraničí spolupráce.
‍♂Je toho před námi mnoho, ale věřím, že tuto příležitost efektivně využijeme nejenom k reprezentativnímu účelu a zvýšení turistické atraktivity regionu. Jsem přesvědčen, že všechny aktivity, které budeme realizovat již v rámci samotné kandidatury, bez ohledu na samotné ne/držitelství titulu, budou významnými kroky s dlouhodobými pozitivními dopady na rozvoj celého kraje.