Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Nedávno jsem pozval všechny starosty z našich 448 měst a obcí do Aldisu, abychom se po nedávných volbách navzájem poznali s „nováčky“ a abychom si společně i s těmi, kteří starostují opakovaně, povídali o prioritách kraje i vzájemné spolupráci na další období. Ne všichni se mohli díky svému pracovnímu vytížení v tento termín zúčastnit, ale jezdím za nimi do jednotlivých oblastí sám i v průběhu roku. Dnes jsem se vydal na Broumovsko.
Pracovní cestu jsem ale nejprve zahájil v Diakonii Broumov, která se jako sociální podnik nevešla do žádné z kategorií, v níž by mohla čerpat kompenzace, a dostala se tak v důsledku dopadů protiepidemických opatření do existenční nouze. Možnost, jak tuto situaci změnit hledá v nových projektových záměrech, o nichž jsme si dnes s jejím zástupcem povídali a diskutovali jsme o možnostech, jak by jim v tom případně mohl také kraj pomoci. Domluvili jsme se, že připraví konkrétní záměr a možný objem své participace na jeho ekonomické náročnosti, a potom budeme v debatě pokračovat.
Potom jsem navštívil starostu Hejtmánkovic, kde mne zdejší starosta seznámil se záměrem vybudovat klidovou zónu s možností rekreačního vyžití nejen pro místní obyvatele, záměrem využít starou stodolu sousedící s Městským úřadem k přestavbě na multifunkční prostor pro pořádání nejrůznějších typů akcí a s dalšími plány rozvoje obce. Také jsme ale diskutovali o tom, jakým způsobem, zajistit bezpečnost na místě, kde se cesta pro pěší a cyklisty kříží s frekventovanou silnicí i dalších dílčích problémech, o kterých budu přemýšlet.
Následovala zastávka v Meziměstí. Místostarostku i přítomného místostarostu jsem seznámil se zamýšlenou modernizací železniční trati v souvislosti se záměry rozšíření přeshraničních spojů i v souvislosti se záměrem budoucí VRT, jež by měla procházet naším krajem a znamenala by rovněž řadu investic do stávajících konvenčních tratí. Řešili jsme také snahu zrekonstruovat jedno staré a nefunkční nádraží, jehož budova má ale historickou hodnotu a město by ji chtělo využívat ke společenským a dalším podobným účelům.
Navštívil jsem i Teplice nad Metují, kde jsme se starostou a místostarostkou diskutovali nad jedním železničním přejezdem nebo záměrem výstavby kulturního centra v turisticky frekventované části města, které by však vyžadovalo součinnost kraje s ohledem na to, že by stavba zasahovala na pozemky, který je kraj vlastníkem. Mluvili jsem také o plánované rekonstrukci silnice mezi Trutnovem a Adršpachem, ale třeba i o sociálních službách.
Poslední zastávkou byl Božanov, kde na mne čekali starostové rovnou tři, a to z Broumova, Božanova a Martínkovic. Diskutovali jsme o silnicích, o potřebě oživit tento miniregion novými podnikatelskými či výrobními aktivitami, které by jej zatraktivnily z hlediska pracovních příležitostí i ekonomického přínosu. Velkým tématem byly alternativní energie i odpadové hospodářství.
Všemi setkáními se prolínalo téma problému s nedostatkem stomatologů a dětských lékařů. Seznámil jsem starosty s probíhajícími i připravovanými aktivitami kraje, jenž sice nemá odpovědnost za zajištění odpovídajícího počtu lékařů a stomatologů v kraji, ta náleží zdravotním pojišťovnám, ale protože vnímáme tento problém jako jednu z priorit k řešení, nechceme jenom čekat na to, kdy a jak to pojišťovny vyřeší, a snažíme se sami hledat alespoň dílčí možnosti. Ke spolupráci na této strategii jsem vyzval i starosty, protože společnými silami máme vetší možnost uspět.
Na závěr chci všem ještě jednou moc poděkovat, za milé přijetí, otevřenost a projevenou snahu o vzájemnou spolupráci. Odvezl jsem si řadu podnětů i konkrétních bodů, které budu hned s kolegy na úřadě, či údržbou silnic nebo také například se Správou železnic řešit. Příště navštívím zase některý další kout našeho kraje, ale i sem se opět rád vrátím.