Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Pokračuji v setkávání se starosty našeho kraje, která jsou pro mne nejenom důležitým zdrojem včasného získání informací, ale i možností, jak urychlit řešení případných problémů.
Včera jsem se setkal s broumovským starostou, abychom projednali aktuální stav probíhající rekonstrukce domova pro seniory, na níž kraj přispívá 179 mil. Kč, a také pokračování spolupráce v rámci přípravy druhého kola kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028.
Navázal jsem jednáním se starostou Velkého Poříčí. V uplynulých dvou letech jsme zde zrealizovali velkou rekonstrukci silnice v Náchodské ulici směrem do Hronova a nyní se na mne místní samospráva obrací s prosbou o pomoc s investicí na opravu, respektive výstavbu nového, důležitého mostu mezi ulicí Náchodská a Poříčská, jenž je v majetku Velkého Poříčí. Náklady činí cca 26 mil. Kč, což přesahuje jeho finanční možnosti. Přislíbil jsem pomoc v případě, že se nejprve podaří sdružit finanční prostředky obce a dotace z MMR a budeme všichni přesně vědět, kolik peněz k úspěšnému dokončení stavby nového mostu chybí .
A dnes jsem jednal se starostou Trutnova o řešení nákladů za vjezdy autobusů na nádraží, o fungování smlouvy kraje, města a ČD k provozování železniční dopravy a k navazujícím kompenzacím kraji za výpadky výnosu příjmů za příměstské vlakové spojení při akceptaci zakoupeného městského jízdného v Trutnově. Jsem rád, že jsme se shodli na skutečnosti, že provozování veřejné dopravy je odpovědností všech samospráv, přičemž většina z celkového objemu nákladů jde k tíži kraje, o zbývající část se dělí města a obce. Proto si všichni zainteresování musejí účtovat jen nezbytné provozní náklady (například za vjezdy na nádraží), či případně spíše symbolicky usilovat o vzájemné kompenzace (například za výpadky výnosů), neb v konečném důsledku jde o jeden společný veřejný zájem.