Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí, úterý, středa
…⛷v tomto týdnu připadly na Náchod jarní prázdniny, a tak jsem alespoň na tři dny vyjel s rodinou na lyže do resortu KitzSki poblíž Kitzbühelu. Bylo to velmi příjemné vytržení, možnost strávit více času spolu a také trochu zdokonalit Toníkovo lyžařské umění. Využili jsme toho v plné míře.

Čtvrtek
…‍‍zpátky k pracovním povinnostem, jež jsem začal setkáním se starosty/kami z Podkrkonoší, Podchlumí a Královédvorska, které zorganizovaly místní akční skupiny a destinační společnost. Sešli se zejména k diskusi a prezentacím z oblasti cestovního ruchu. Já jsem setkání ale využil k tomu, abych starosty/ky seznámil s aktuální krajskou strategií a záměry v klíčových oblastech, jako je například doprava, školství, sociální oblast, zdravotnictví atd., které významnou měrou ovlivňují regionálním rozvoj celého kraje. Vzájemnou informovanost a diskusi považuji za důležitou k tomu, abychom strategické záměry realizovali ve shodě s reálnými potřebami a ve spolupráci se samosprávami i dalšími organizacemi příslušné části regionu.
…jednání se starostou Krajské sdružení hasičů Královehradeckého kraje Ivanem Krausem o formě a rozsahu spolupráce pro letošní rok. Dobrovolné hasiče podporuje kraj každoročně a výši podpory se podařilo udržet v nezměněné výši i navzdory těžké ekonomické situaci. Letos pro jednotky požární ochrany dobrovolných hasičům předpokládáme dokonce navýšení podpory, jejíž celkový objem předpokládáme v objemu téměř 30 mil korun. Půjdou především na obnovu techniky, zvýšení akceschopnosti jednotek a také na podporu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – místo pro názory členů v našem kraji. Diskutovali jsme rovněž o již probíhající rekonstrukci zázemí hasičské školy v Bílých Poličanech, kde zvyšující se ceny materiálu a energií přesáhly plánovaný rozpočet. Dobrovolní hasiči se tedy znovu (kraj na stavební úpravy již v minulosti přispěl) na mne obrací s žádostí o pomoc s dofinancováním projektu. Domluvili jsme se na setkání v příštím týdnu přímo na stavbě, abychom se společně pokusili najít možné řešení.
…jednání s vedoucí odboru zdravotnictví o průběžném řešení situace na protialkoholní stanici, o zdravotnickém holdingu a hospodaření nemocnic s ohledem na jejich žádost o poskytnutí financí kraje v rámci závazku na poskytování zdravotní péče. Hovořili jsme též o způsobu řízení krajského zdravotnictví v nejbližších měsících.
…s vedoucí průmyslových zón na CIRI jsme diskutovali o snaze převzít investičně výstavbu obchvatu Solnice od ŘSD, o dalším rozvoji průmyslových zón v kraji a o jednání, které budeme muset absolvovat na ministerstvech kvůli dalším investicím do průmyslové zóny Kvasiny
…⚽s šéfem hradeckého fotbalu jsme jednali o podpoře a také poslední fázi výstavby multifunkčního stadionu v HK
…se starostou obce Kameničná Lukášem Jurčíkem jsem hovořil o připravované rekonstrukci silnice, která se novou plánovanou okružní křižovatkou dotýká na rozhraní našeho a Pardubického kraje i investic pardubických kolegů. Cílem je v případě potřeby zmíněné záměry včas koordinovat.

Pátek
…s primátorkou Hradce Králové Pavlina Springerová – primátorka Hradce Králové jsem jednal o dostavbě multifunkčního stadionu, a to zejména z hlediska naplnění záměru jeho multifunkčního využívání, na jejíž dobudování chybí cca od 40-110 mil Kč, a město se v této souvislosti obrací na kraj s žádostí o pomoc formou spolufinancování potřebného dokončení. Dále jsme spolu jednali o připravované rekonstrukci železničního nádraží, na níž jsem díky svému působení ve Správa železnic dohodl pro město potřebnou podporu na architektonické provedení rekonstrukce. Mluvili jsme také o pokračující modernizaci/zdvojkolejnění tratě mezi HK a Pardubicemi v místě zvaném Kaštánky.
A nakonec, i za účasti ředitele FN Hradec Králové , jsme diskutovali o záměru výstavby parkovacích domů v areálu nemocnice, kde se dlouhodobě projevuje nedostatečná parkovací kapacita. Dohodli jsme se, že kraj, město a FN připraví ve spolupráci vše potřebné, aby se mohlo s výstavbou parkovacího domu začít. Kraj dopracuje dopravní studii a zajistí potřebné výkupy pozemků. Podepíšeme dohodu o spolupráci s předpokladem, že FN bude investorem, a nakonec i majitelem parkovacího domu, na který kraj a město zásadně finančně přispějí.
…setkání s Ing. Jiřím Podolským, představitelem spolku HELI CZECH , který chce v srpnu obnovit letecký den na letišti v HK
…⛑jednání s koordinátorkou činnosti Český červený kříž v Královéhradeckém kraji paní Marcelou Harbichovou k tématu pokračující spolupráce a podpory aktivit této organizace.
…⚡s kolegy zabývajícími se energetikou jsme jednali o strategii nákupu energií v letošním roce. Nyní pracujeme na vyhodnoceni topné sezóny, dosavadních obchodů, plnění uzavřených smluv a analyzujeme možnosti budoucích nákupů, abychom cca v dubnu začali se zajišťováním energií pro i rok 2024.
…setkání s ředitelem Nadační fond LEPŠÍ ŽIVOT Ing. Josefem Vavříkem, který mne seznámil s projektem rozvíjejícím zájem dětí o četbu, jenž fond realizuje pod záštitou MŠMT. Hovořili jsme také o případném zapojení kraje do podpory zmíněného projektu, což bude předmětem diskusí s kolegy a reálných možností kraje.
…jednání v Lázních Bělohrad o rozvoji rehabilitační péče a jejím využití coby navazující zdravotní péče poskytované v komplexu služeb, jež náš kraj nabízí.

Sobota, neděle
…‍‍‍dozvuky prázdninového týdne s rodinou a příprava na ten nadcházející. Přeji Vám všem, ať je šťastný, úspěšný a pro ty, které ještě jarní prázdniny čekají, také zasněžený.