Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Nejsem velkým příznivcem zákazů a vím, že k létu a prázdninám neodmyslitelně patří opékání buřtů, posezení u táborového nebo sousedského ohně či spalování suchého klestí a listí, které se od jara krčí na hromádce v rohu zahrady. Nicméně s ohledem na současné vysoké teploty a prokazatelnost lidské nedbalosti jako nejčastější příčiny vzniku požárů (jen o víkendu řešili JPO v našem kraji celkem 9 událostí spojených s požáry a z toho 6 bylo ve venkovním prostředí, plus jedno neohlášené pálení), jsem pro náš kraj dnes jeden ZÁKAZ ROZDĚLÁVAT OHEŇ V PŘÍRODĚ A TÁBOŘIT MIMO VYHRAZENÁ MÍSTA vydal.
Jen pro dokreslení – ‍krajští hasiči evidují v prvním prázdninovém týdnu významně vyšší počet požárů oproti minulým letům za stejné období (rok 2023: 18 požárů, rok 2022: 8 požárů, rok 2021: 3 požáry a rok 2020: 8 požárů). Aktuální zákaz platí do odvolání, za jeho porušení hrozí pokuta a rozumí se jím, že:
je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň ve volné přírodě, v lese či ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa
tábořit v lese a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa
kouření v lese a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů ve volné přírodě, používat pyrotechniku
spalování odpadů a dalších hořlavých látek na volném prostranství či jejich hromadění v blízkosti lesních porostů a polí
Grilovat s rodinou či přáteli na svém pozemku je možné, ale přesto Vás prosím, i v těchto případech dbejte na bezpečnost, od ohně neodcházejte a hlídejte, aby se oheň nerozšířil mimo ohniště. Po dohoření zkontrolujte, že v ohništi nezůstaly doutnající zbytky, které by mohl vítr roznést a zapálit nekontrolovaný oheň a pozornost je třeba věnovat i manipulaci s propanbutanovými vařiči, které se dokáží snadno převrhnout a rovněž způsobit požár. A přikládám ještě odkaz na předpověď požárního rizika: https://www.firerisk.cz/ .
Děkuji a věřím, že i přes uvedená omezení, prožijete nadcházející dny v příjemné letní a prázdninové atmosféře.