Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Jak jsem už mnohokrát uvedl, jsem zvyklý věci vyřizovat nejenom protřednictvím kancelářské agendy, ale často i osobně v terénu bez ohledu na to, zda se jedná o velký či z pohledu celého regionu malý problém. Proto jsem v tomto týdnu navštívil například Sekeřice, obec se 120 obyvateli, abych se starostkou a místostarostou probral možnost případné rekonstrukce silnice z Hlušice do Sekeřic, která je pro místní významnou komunikací pro dojíždění do zaměstnání, školy nebo třeba i nemocnice.
Obec s ročním rozpočtem 2,2 milionu korun z něj dokáže ušetřit více než 1 milion na investice a současně rozvíjet i společenský a kulturní život, jež podporuje fungující sousedské soužití a vytváří z obce příjemné místo pro život. Díky svým investičním prostředkům a krajské podpoře z programu obnovy venkova zde probíhá oprava staré školy, z níž vznikne nové společenské centrum a obec má připraveny i další rozvojové plány. A to vše mne jenom utvrzuje v tom, že není „malých“ obcí, pokud v nich žijí „velcí“ lidé s chutí spolupodílet se na tom, aby nejen dům či byt, ale celé místo, kde žijí, bylo opravdovým domovem.
Potěšila mne vyslovená pochvala naší veřejné autobusové dopravě, která zde naplňuje vše, co od ní místní potřebují, ale byl jsem tu primárně kvůli silnici. A přestože plán rekonstrukci za více než 1,5 miliardy na příští rok máme už na papíře, slíbil jsem hledat řešení, jak bychom mohli dát silnici příští rok komplexní souvislou opravou dohromady včetně průtahu obcí, protože zde vidím a oceňuji obrovskou snahu a úsilí místních obyvatel dělat za málo peněz hodně muziky.