Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí
…jednání v bývalé nemocnici Jaroměř o připravované výstavbě ZZS a DZOP
…⛷setkání se zástupci Lyžařského svazu ČR o strategii vytvoření základní sítě sportovní infrastruktury pro běžecké lyžování v ČR se zaměřením na sportoviště v našem kraji
…s pořadateli leteckého dne v HK jsme diskutovali o možném rozsahu spolupráce při příštím ročníku
…příprava na jednání se SFDI a ŘSD ohledně rekonstrukcí silnic v blízkosti nedávno dostavěného úseku dálnice z HK do Jaroměře
…porada vedení kraje, na níž kromě projednání individuálních dotací, kdy chceme například poskytnout další příspěvek na rekonstrukci DD v Broumově nebo dar pro PČR v kraji, jsme projednali i připravované investice do objektů poskytujících sociální služby v Nové Pace a ve Vrchlabí
…v prostorách krajského úřadu jsem přivítal naše středoškoláky úspěšné v celostátních a mezinárodních sportovních, řemeslných či programátorských a výzkumných soutěžích. Jejich množství a šíře zájmu nám dává naději, že budoucnost je v dobrých rukou. Poděkoval jsem jim i jejich pedagogům, rodičům i odborným mentorům za jejich zápal i skvělou reprezentaci kraje a popřál jsem jim, aby jim tyto úspěchy pomohly k další motivaci a rozvoji. K poděkování patřila i malá odměna v podobě voucherů na sportovní potřeby dle vlastního výběru.
…‍jednání se starostou Čestlic o dotacích a dalším fungování DSO Obecní voda, přičemž jsme se shodli na tom, že při případné likvidaci dobrovolného svazku obcí bude velmi problematické udržet doposud poskytnuté dotace na výstavbu kanalizací a vodovodních zdrojů

Úterý
…‍‍v rámci návštěv starostů/tek Lupenice, Hřibiny-Ledská a Pec pod Sněžkou jsem jednal nejen o plánech a dalším rozvoji těchto obcí a města, ale také o některých konkrétních problémech a jejich možném řešení – více viz můj úterní příspěvek.
…a na KÚ jsem přivítal starostu Libčan, s nímž jdem probral mimořádnou havarijní situaci ve zdejší ZŠ, a to i v souvislosti s plánovanými investicemi obce.
…setkal jsem se také s tajemníky měst a obcí k přípravě na kongres chystaný ve Špindlerově Mlýně
…zabýval jsem se závěry kontrol v Dětském domově v Nechanicích
…setkal jsem se s mažoretkami souboru Střípky z Olešnice u Chlumce nad Cidlinou, které nedávno vybojovaly první místo na Mistrovství světa mažoretek v Liverpoolu a skupina Olešnické mažoretky obsadila 3. místo ve starší kategorii. V loňském roce se staly se mistryněmi České republiky. Také jim patřila moje velká gratulace a poděkování za reprezentaci, nechyběl malý dárek a přání budoucích úspěchů. A aby si usměvavé slečny odnesly z krajského úřadu i něco navíc, seznámil jsem je s tím, jak vlastně vedení kraje a celý úřad funguje

Středa
…čekalo mne několik jednání v senátní kanceláři v Náchodě – například o dokončení záměru výstavby výrobní haly firmy Filipa v Hořicích, která bude primárně zaměstnávat osoby se zdravotním postižením, dále k záměru jednoho investora na výstavbu bytů v Rychnově nad Kněžnou, ale také se zaměstnancem ČD o rozvoji regionální železniční infrastruktury a plánu nasazení nových vlaků od příštího roku.
…Oslavy 110 let a den otevřených dveří Střední průmyslové školy Otty Wichterleho v Hronově (spsow.cz), která si v uplynulých pěti letech prošla transformací a konsolidací ze tří původních do dvou současných míst (Hronov a Velké Poříčí), patří dnes mezi stěžejní střední školy v této části regionu. Nabízí kromě těch tradičních technických i řadu nových atraktivních oborů spadajících do oblasti rozvíjejícího se kreativního průmyslu – více viz můj středeční příspěvek.

Čtvrtek
…Den české státnosti spojený také se Svatováclavskými oslavami jsem strávil dílem na kulatinách, dnes už z hlediska architektury historicky cenné, turistické Jiráskovy chaty, která zde byla včetně jí dominující rozhledny postavena před 100 lety dle návrhu Dušana Jurkoviče. Dnes spadá, stejně jako dalších 13 podobných objektů z nichž 7 je na území našeho kraje, do péče Klubu českých turistů. Více – viz můj čtvrteční příspěvek.

Pátek
…✍společně s Libereckým a Středočeským krajem je i ten náš signatářem memoranda o geoparcích, jehož cílem je jejich systematická podpora, abychom prostřednictvím rozvoje ohleduplné turistiky, cíleného vzdělávání a výzkumu, zachovali jejich jedinečný potenciál i pro další generace. Zvýší se tak rovněž finanční stabilita správy a tím i smysluplné plánování jejich rozvoje a ochrany. V našem kraji je to zejména pod ochranu UNESCO spadající geopark Český ráj či Geopark Broumovsko.
…v Babí u Trutnova jsem se zastavil u chovatele ovcí Oldřicha Kocka, který bohužel v minulém týdnu přišel o 19 ovcí v důsledku útoku vlka, a tak chodí už pět dnů spát až v pět hodin ráno, aby svá stáda ohlídal. Probrali jsme všechny probíhající aktivity kraje spojené se snahou najít rovnováhu mezi ochranou vlka a veřejným zájmem v oblasti chovatelství, náhrady škod, ale i možnosti kraje, jak pomoci se vybudováním efektivnějšího zabezpečení.
…zúčastnil jsem se otevření právě dokončené stavby nového domova pro seniory v Žacléři, jenž bude součástí nové organizace Rýchorské domovy sociální péče (mění se tak původní název Lampertice). Nový domov pro seniory kromě 42 trvalých lůžek disponuje i 10 místy odlehčovací služby pro osoby se sníženými schopnostmi, která doposud na Trutnovsku chyběla. Tu mohou využít rodinní příslušníci starající se o seniora se sníženými schopnostmi v domácím prostředí a nyní potřebují dočasně pomoci například kvůli změně svého zdravotního stavu nebo si alespoň chvíli odpočinout. Moderní vybavení nejen sníží budoucí provozní náklady, ale věřím, že také ulehčí namáhavou práci ošetřovatelům a zdravotnímu personálu a umožní zdejším klientům důstojné prožití seniorského věku. Hlavní jídelna v přízemí s výhledem do parku může zároveň sloužit jako multifunkční místnost například pro konání akcí nebo školení personálu. Kuchyň splňuje nejpřísnější technologické a hygienické normy a umožňuje vaření i v nočních hodinách. Na každém ze tří podlaží je terasa pro relaxaci klientů i společenská místnost vybavená indukční smyčkou pro zesílení příjmu naslouchadel u osob se sluchovým postižením. Součástí jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů je hygienické zázemí. Více jak polovina pokojů disponuje zvedacím zařízením pro imobilní klienty, další pokoje mají lůžka s laterálním náklonem pro komfortnější pobyt. S celkovými náklady na stavbu nového objektu za více jak 166 milionů pomohla dotace ministerstva práce a sociálních věcí 60 miliony korun a za pořízení vnitřního vybavení jsme zaplatili dalších 15 milionů korun. Na akci se také podílelo i samotné město Žacléř, a to rekonstrukcí zpevněných ploch a provedením dalších venkovních úprav.

Sobota, neděle
…v rámci víkendového „odpočinku“ jsem tentokrát vyrazil se svým starším synem Martinem na cyklo vyjížďku k polským sousedům do Bludných skal. Pár zastávek na občerstvení spojených s debatami o životě a najetých sedmdesát kilometrů bylo nakonec velmi příjemným vytržením z běžného pracovního kolotoče a osvěžením obvyklých víkendových aktivit.
A ještě jsem přijal pozvání na oslavy 300 let kostela a 100 let školy v městysu Nový Hrádek.
Pěkný zbytek víkendu a krásný nadcházející týden Vám všem!