Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Na dnešní Radě KHK jsme projednali řadu bodů, ale mně udělal radost zejména ten, týkající se silniční přeložky silnice II/303 Běloves – Velké Poříčí. Její výstavbu považuji tak trochu za své dítě, neb jsem tento záměr ještě jako náměstek pro dopravu vytáhl ze dna šuplíku, a přes veškeré související složitosti mohu s úlevou a potěšením konstatovat, že dnes jsme odsouhlasili vypsání výběrového řízení na jejího zhotovitele. Je za tím mnoho diskusí a vyjednávání s vedením města Náchoda, veřejných debat s občany i velmi náročných jednání spojených s výkupy pozemků, díky čemuž se nakonec podařilo tento projekt zařadit jako klíčovou, veřejně prospěšnou, stavbu v rámci krajské silniční sítě.

Délka stavby přeložky je 3600 m. Začíná napojením na silnici I/33, v severovýchodní části města Náchod nedaleko státní hranice s Polskem a končí napojením na stávající silnici II/303 v jihozápadní části katastrálního území městyse Velké Poříčí. V rámci realizace přeložky dojde k úpravě napojení ulice Kladská a přeložení některých místních komunikací zajišťující přístup ke stávajícím pozemkům a převedení části cyklostezky na druhý břeh Metuje. Součástí stavby bude také vybudování dvou třípólových mostů a jednoho jednopólového, lávka pro pěší zajišťující přístup přes přeložku k zastávkám VHD linek, opěrné zdi, rekonstruována místní komunikace zajišťující přístup k objektům na pozemcích vpravo podél přeložky, protihluková opatření, dočasná a trvalá oplocení stavbou dotčených pozemků. Dále pak vegetační úpravy a revitalizace stavbou dotčených biotopů, i další opatření na zmírnění jejího vlivu a dopadů na životní prostředí, v záplavových oblastech katastru Malého a Velkého Poříčí, kde budou vybudována protipovodňová opatření apod.

Náklady na stavbu činí bez mála 538 mil korun bez DPH. Předpokládané zahájení plnění zakázky je plánováno na červenec 2024 a za 2 roky a 4 měsíce by mělo být hotovo.

Jsem přesvědčen, že přeložka nejen významně uleví přetíženému provozu v této oblasti, ale také výše popsanými souvisejícími úpravami dojde ke zkvalitnění stavbou dotčených katastrálních území. A bude také návaznou komunikaci na obchvat Náchoda, po jeho dokončení. Přičemž vzhledem k očekávaným škrtům ve vládním rozpočtu v oblasti dopravy, jsem jednal s ministrem dopravy, který mi přislíbil, že potřebné finance na tuto stavbu zůstanou v příštím roce alokovány.