Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí
…s ředitelem Muzeum východních Čech v Hradci Králové jsem hovořil o plánech muzea, zejména pak o těch souvisejících s rekonstrukcí Vrbenského kasáren.
…mimořádné jednání Rady KHK k majetkovým, dotačním a investičním záměrům, které jsme k vůli termínům museli projednat a schválit mimo termín řádných jednání rady.
…‍porada celého vedení kraje a po ní postupně jednání s náměstkem pro zemědělství a životní prostředí Pavlem Bělobrádkem a s náměstkyní Martinou Berdychovou o aktuální problematice v sociální oblasti.
…‍♀v tomto duchu jsem pokračoval jednáním s radním pro regionální rozvoj Adamem Valentou, se kterým jsme se zaobírali problémy souvisejícími s podporou budování cyklotras v kraji.

Úterý
…přijal jsem pozvání na konferenci v rámci 66. ročníku Ovocnářských dnů pořádanou v centru Aldis v HK. Problematice našeho zemědělství a všech souvisejících oborů se dlouhodobě věnuji, a proto jsem využil i tohoto setkání odborníků, abych se seznámil s aktuální situací i problémy v ovocnářství, jako jsou například dopady embarga na vývoz polských jablek do Ruska, a tedy jejich přebytek na evropském trhu, který silně ovlivňuje jejich výkupní cenu v neprospěch tuzemských sadařů, chování obchodních řetězců, které v ČR velmi odlišné oproti jiným vyspělým zemím, jež v upřednostňují využití domácí produkce, či dopady novely zákoníku práce jež kvůli změnám u dohod komplikují zaměstnávání sezónních pracovníků díky, jichž je velký nedostatek atd.. A z mého pohledu je v této oblasti také třeba pro zachování efektivního ovocnářství podporovat nejenom obnovu, ale i vybudování nových sadů. Budu proto pokračovat v prosazování odpovídajících podmínek posilujících také konkurenceschopnost pro naše zemědělce, zelináře a ovocnáře, jak při projednávání legislativních kroků v Senátu, tak i v osobních jednáních s ministrem zemědělství.
…‍a jedno z nich mě čekalo hned téhož dne v poslanecké sněmovně k vyhodnocení dopadu redistribuční platby pro zemědělce a plánům podpor např. v živočišné výrobě. Diskuse ale byla i k sociálnímu pojištění pro osoby zaměstnávané v zemědělství a mnoho dalšího. V rámci těchto platforem jednání ke své argumentaci čerpám právě ze znalosti konkrétní problematiky v regionu získané z osobních setkání s jednotlivými zemědělci, sadaři…a dalšími odborníky.
…osobně jsem se zúčastnil i výběrového řízení na ředitele/ku Dětského domova v Nechanicích, neboť po indiciích, které v minulém roce poukázaly na významná pochybení ze strany bývalého ředitele tohoto pedagogického zařízení, se odmítám smířit s jakoukoliv možností jejich opakování a chci být u procesu výběru a hodnocení předpokladů případných zájemců.

Středa
…pracovní návštěva JUTA a.s. ve Dvoře Králové nad Labem, v jejímž průběhu jsme diskutovali o cenách energií, podpoře průmyslu i s ohledem na sousední země, o konkurenci se zeměmi jako je např. Turecko či Indie využívající levné komodity z důvodů sankcí, dále o zaměstnanosti v tomto regionu, ale i zájmu o zajištění zdravotní péče ve zdejší nemocnici.
…s vedoucí rozvoje průmyslových zón v našem kraji jsem jednal o připravované dopravní infrastruktuře v souvislosti se stavbami jako je např. obchvat Solnice, křižovatka u Voříšku či obchvat Opočna. Hovořili jsme ale též o záměru na tzv. Jižní propojení v HK od Duranu směrem na Opatovice a napojení na Hardubickou silnici nebo o rekonstrukci silnic v okolí D11 na úseku z HK do Jaroměře). Dále jsme probrali dostavu Rychnovské nemocnice a průmyslové zóny Kvasiny, plány rozvoje regionu a přípravu průmyslové infrastruktury v našem regionu.
…pracovní setkání a diskuse s generálním ředitelem firmy Matrix, a.s. Liborem Burianem nad plány rozvoje, a především o podmínkách v dřevo zpracujícím průmyslu, zemědělství a v myslivosti. Odnesl jsem si mnoho podnětů pro legislativní práci v Senátu, a hlavně díky obdobným setkáním vnímám těžkosti průmyslu a podnikání, které jsou v současné době spojeny především s cenami energií a jednotlivých komodit na světovém trhu.

Čtvrtek
…na krajském úřadě mě navštívil pan Hudák, se kterým jsem probíral záměr obce Horní Radechová o revitalizaci pietního místa
…s panem Votroubkem jsem zase jednal o podpoře regionálního mládežnického hokeje
…a kromě všudypřítomné administrativy jsem měl i další jednání v souvislosti s poskytováním sociálních služeb
…také jsem absolvoval setkání s novinářem na téma záchrana havarijního stavu pevnosti v Josefově.
…s předsedou kontrolního výboru jsem jednal o dalším postupu v rámci kontrol
…a konkrétní možná řešení majetkových věcí v souvislosti s objekty Královéhradeckého kraje jsem probíral s radním Řehořem.

Pátek
…i tento den mne čekala řada jednání na KÚ – například o podpoře basketbalu v kraji
…diskuse o možné krajské podpoře se zástupci Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví (AriD), která se dlouhodobě v našem regionu zaobírá přípravou mládeže na oblast vynálezů a získávání patentů
…zajímavé bylo i setkání v souvislosti s problematikou energii a tepelného hospodářství dotýkajícího se budoucího období v našem kraji
…a potěšilo mne jednání s ředitelem nemocnice Dvůr Králové nad Labem, a to nejen ohledně závěrečné fáze výstavby operačních sálů, ale řešili jsme i další směrování v oblasti poskytování zdravotní péče, její udržitelnosti i rozvoje speciální operativy v tomto zdravotním zařízení.
…na závěr dne jsme spolu s ředitelem ÚDRŽBY SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. probírali přípravu na letošní stavební sezónu a priority při silniční údržbě v tomto roce.

Sobota, neděle
…‍‍‍tak jako obvykle je pro mne i tento víkend především časem, který mohu trávit s rodinou . Věnuji se též přípravě na nadcházející týden, do nějž přeji Vám všem smělé plány i podmínky a pohodu k jejich naplnění.