Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Sto let je požehnaný věk i na Sokolovnu. Ta v Třebechovicích pod Orebem o tom ví své. V loňském roce vzkřísili místní sokolové její zašlou krásu v hlavním sále, kdy vyměnili parkety, okna i dveře a přilehlé toalety. To vše přišlo na 6 milionů korun a s přispěním kraje pořídili do sálu také nové osvětlení. Ale k tomu, aby se změnil celkový havarijní stav budovy, zbývá ještě mnoho. Zásadní bude oprava střechy, do které zatéká, a tím dochází k dalšímu znehodnocování celé stavby.
Do záchrany místa, které dnes slouží nejenom sokolům, ale i jako místo pro pořádání řady kulturních a společenských akcí, se zapojují i samotní občané prostřednictvím veřejné sbírky, která přinesla již 400 tisíc korun a přispět do ní bude možné ještě 14 dnů na: na www.donio.cz/zachranme-sokolovnu.
Pomoc přislíbilo rovněž město, s jehož starostou Romanem Drašnarem a v doprovodu starostky třebechovického Sokola Kamily Kuťákové, jsem sokolovnu dnes navštívil, abychom diskutovali o dalším možném zapojení kraje.
‍♂Snaha sokolů a zejména jejich starostky o záchranu této budovy, která v sobě uchovává kus historie spojené s řadou lidských příběhů, je mi velmi sympatická a jsem přesvědčen, že bychom se o zachování toho, co je naší pamětí a připomínkou důležitých okamžiků či našich kořenů měli, pokud to jenom trochu lze, snažit. Je třeba si stále připomínat, že bez minulosti není budoucnost. Snad tedy příští rok, při oslavě zmíněných kulatin, bude pohled na ni zase o kousek veselejší.