Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Dnes jsem navštívil novobydžovského starostu Pavla Loudu, abychom si prohlédli postupující práce na druhé etapě náročné rekonstrukce frekventované silnice II/327 a na souběžně dokončované rekonstrukci místní komunikace tzv. Jedličkovy dálnice, která bude v době realizace další třetí etapy opravy uvedené silnice II. třídy sloužit i jako obslužná komunikace, aby tak zmírnila dopady uzavírky na motoristy.
Rekonstrukci silnice II/327 kraj zahájil již v roce 2020. V dosavadních dvou etapách kraj zrekonstruoval zhruba šestikilometrový úsek mezi Chlumcem a průmyslovou zónou Zábědov za 40 milionů korun.
Současně s rekonstrukcí Jedličkovy dálnice vznikla vedle i nová cyklostezka za 7 mil korun a v dohledné době začne svému účelu sloužit také nová cyklostezka mezi Novým a Starým Bydžovem.
Na stavbě v hodnotě 20 milionů se podílejí obě samosprávy.
Velmi oceňuji vedení města Nový Bydžov za jeho promyšlený přístup a efektivní využití synergií vícezdrojového financování – spojením prostředků krajských a městských investic. Tím se také Nový Bydžov výrazně podílí na komplexním řešení dopravy v celém mikroregionu.
Plánovaná třetí etapa v hodnotě 75 milionů korun má skončit v roce 2025. Během ní město postaví vedle silnice třetí cyklostezku do průmyslové zóny.
Město navíc plánuje prodloužení aktuálně rekonstruovaného úseku Jedličkovy dálnice – tentokrát na druhé straně města od nádraží až do Skřivan, které by tím výrazně ulehčilo od dopravního zatížení.
Kraj dále připravuje investice v nedalekém Chlumci nad Cidlinou. V současnosti jednáme s vedením města o rekonstrukci silnice od železničního přejezdu k Fajn parku. Stavbu ale ještě musíme zkoordinovat se záměrem Správy železnic, která zde plánuje vybudovat mimoúrovňový přejezd.