Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Stavbu přeložky silnice II/303 Běloves-Velké Poříčí považuji tak trochu za své „dítě“, které jsem před 5 lety oživil a nastartoval k realizaci. Nyní, po překonání mnoha peripetií, máme platné stavební povolení a vyhověli jsme všem podmínkám, jimiž bylo započetí stavby podmíněno.
Dnes jsem se však ještě věnoval v rámci setkání s autorizovaným odborníkem na stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství, zpracovatelem hydrotechnického posouzení přeložky a hydrodynamického modelu záplavového území toku Metuje v místě přeložky, se zástupci povodí Labe a ÚDRŽBY SILNIC KHK společnému jednání nad možnostmi dalšího zlepšení ochrany rodinných domů, které jsou v bezprostřední blízkosti toku řeky, a jejichž majitelé vyslovili i přes dosavadní odborné posudky obavy z budoucí stavby. Trasa přeložky je vedena na násypu a koryto Metuje přechází na dvou mostních objektech dimenzovaných na zvládnutí hladiny 100leté vody. Projekt přeložky je pak navržen tak, aby odtokové poměry nezhoršoval.
‍♂Přesto i díky dnešnímu jednání bude na základě mé prosby prověřena ještě další možnost zlepšení řešení mostu na vtoku, které by přilehlé objekty proti záplavám chránilo více. O výsledcích tohoto šetření budu následně občany informovat.