Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Nedávno jsme se stali předsedající zemí Evropské unie, a tak si dovolím pár slov, které mne v té souvislosti napadají, zejména v těchto dnech, kdy si také připomínáme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a upálení Mistra Jana Husa.
Cyril a Metoděj jsou vnímáni jako patroni Evropy, a to především proto, že v ní šířili slovanský jazyk a položili základ slovanskému písemnictví.✍ Díky tomu si lidé z jejích různých koutů porozuměli, mohli sdílet zkušenosti, domluvit se, poznávat a respektovat své kulturní tradice.
Dnes je pro nás složité domluvit se mezi sebou v jedné zemi a mnohdy svou neochotou naslouchat a překonávat překážky vlastní vůlí, hledáme někoho, kdo to za nás „bezbolestně“ vyřeší nebo viníka, který za náš neúspěch či potíže může. Snažíme se přizpůsobovat tempu technologií, ale mnohdy i díky nim ztrácíme své pevné ukotvení.
Proto považuji za velmi důležité, abychom znali svou historii, připomínali si její důležité milníky, chtěli poznat souvislosti a vnímali podobnosti, uměli se z ní poučit. Abychom ctili své tradice, hýčkali si svou kulturu. Jedině tak budeme ukotveni. Jedině tak můžeme hledat smysluplnou a potřebnou vzájemnou spolupráci a být svébytnou součástí dalšího širšího společenství v Evropě a ve světě. Je to na nás a nyní k tomu máme i v rámci širšího evropského společenství příležitost – představit naši kulturu, národní hodnoty, priority i to, co je pro fungování naší země funkční a důležité. A naopak přispět svými zkušenostmi, znalostmi do společné snahy o bezpečí a prosperitu Evropy.
Velkou osobností naší historie byl i Mistr Jan Hus – myslitel, reformátor a kazatel, jenž dokázal svými názory oslovit širokou veřejnost bez ohledu na jejich vzdělání a postavení. Nebál se vyslovit kritiku, kterou mnozí sdíleli, ale báli se říci nahlas. Pravdy si cenil více než svého života a měl odvahu za ni zemřít na hranici.
Dnes se nebojí vyslovit kritiku i postavit kohokoliv na hranici každý. Těžko ale hledáme ty, kteří než své soudy vysloví, mají snahu poznat a ověřit si skutečnosti, či přijmout osobní odpovědnost a přičinit se v rámci svých možností o změnu. Pravda se stala v naší společnosti „paní Colombovou“ – všichni o ní mluví, ale jen málokdo ví, jak ve skutečnosti vypadá. Je však podmínkou toho, abychom stáli nohama pevně na zemi, měli reálná očekávání a cíle. ‍♂A hlavně, abychom si uvědomili, že nikdo jiný než my sami svými postoji, jejich dodržováním a prací, změnu ani úspěch nezařídí.