Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL A NEBO VZAL?!
Pondělí
…jednání krajského týmu Covid ustaveného ke shrnutí aktuálních informací o vývoji epidemie. Za poslední týden jsme i v našem kraji zaznamenali zvýšení počtu nově nakažených (7 769) – převážně variantou omikron. Do zatížení nemocnic se zatím však tento nárůst nepromítl (79 pacientů s Covidem-19, 18 z nich vyžaduje intenzivní péči, což je o 40 méně, než bylo na začátku ledna). ‍Výrazný nárůst Covid pozitivních zaznamenaly v posledních dnech školy, kde evidujeme v krajských školských zařízeních 263 žáků a 39 pedagogů pozitivních, dalších 726 žáků a 46 pedagogů je v karanténě. Žádná škola zřizovaná krajem není v současné době uzavřena.
V sociálních zařízeních je počet pozitivních klientů v jednotkách případů, většina klientů je plně očkována a dostala již také posilující dávku. Očkováno je v našem kraji přes 74 % populace starší 16 let a stále se očkuje na 11 místech i v ordinacích praktických lékařů.
…porada vedení kraje k seznámení se závěry a stavem přípravy vzniku krajského inovačního centra. Diskutovali jsme i o možnostech analytické funkcionality datového portálu našeho kraje (za málo peněz máme k dispozici informační prostředí, které poskytuje data o jakékoliv investici, dotaci v našem kraji, stavu a funkčnosti subjektů veřejného života a v neposlední řadě obsahuje veškeré statistické údaje z KHK). Projednali jsme také možnost zapojení o.p.s. Skok do života do činnosti restaurace v objektu KÚ.
…‍‍zasedání Rady KHK se 74 body týkajícími se převážně investičních akcí a majetkových záležitostí. Jedním z nejdůležitějších bodů bylo odsouhlasení nových stanov Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod který spadají čtyři krajské oblastní nemocnice (v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod níž patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou). Platit začnou 1. února 2022 a zahrnují zásadní organizační a personální změny v krajském zdravotnickém holdingu, jejichž důvodem je snaha o efektivnější řízení společnosti a lepší kontrolu ze strany kraje jako jejího stoprocentního vlastníka (který také za vedení nemocnic odpovídá).
Není to o práci zdravotníků, ale o managementu nemocnic, aby došlo k jejich lepšímu řízení. Hlavní změnou je snížení počtu členů představenstva zdravotnického holdingu, které bude mít nyní pět členů namísto sedmi. Jeho členy již nebudou všichni ředitelé nemocnic, ale nemocnice bude zastupovat pouze jeden člen (na této pozici se ředitelé oblastních nemocnic vystřídají). ‍Členem představenstva bude nově také zástupce kraje. Rozšíří se okruh záležitostí, k jejichž schválení bude představenstvo potřebovat předchozí souhlas dozorčí rady. Ve správních radách nemocnic bude nyní ředitel nemocnice, zástupce zdravotnického holdingu a zástupce vedení kraje.
Dalším z bodů, které bych zde rád zmínil, bylo schválení výsledku veřejné soutěže na výstavbu operačních sálů ve Dvorské nemocnici.
…absolvoval jsem ještě řadu dalších operativních jednání, mezi nimi např. také to, na němž jsem byl seznámen s dosavadními výsledky studie pro projektování tzv. 2 etapy modernizace Náchodské nemocnice (v minulosti bylo rozhodnuto o rekonstrukcích objektů E a F).

Úterý
…videokonference Asociace krajů s ministerstvem zdravotnictví k epidemické situaci a výhledem do budoucna. Z mého pohledu je mutace Omikron o velkém počtu nových případů, ale bez zásadní zátěže pro zdravotnický systém a věřím tomu, že kulminace proběhne v horizontu týdne a na přelomu měsíce lze očekávat opět pokles.
…setkání se zástupci UHK a Škoda Auto k předběžným závěrům sociologické studie o dopadech rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny-Rychnov nad Kněžnou (tzv. Analýza TAČR). Kromě opakování klíčových problémů (nedostatečná dopravní infrastruktura, bytové otázky, ale i sociální aspekty spokojenosti života) považuji v rámci tohoto jednání za důležitou diskuzi o doporučení pro zajištění komplexního rozvoje regionu zaměřenou nejen na vytváření pracovních příležitostí, ale i na kultivaci prostředí, aby tato lokalita byla také příjemným a krásným místem pro život. V diskuzi budeme pokračovat 28. 2. na workshopu v Kvasinách i s představiteli samospráv.
…přijal jsem pozvání na zahájení 25. ročníku závodu psích spřežení na dlouhé vzdálenosti ŠEDIVÁČKŮV LONG. Je nejdelším u nás (300 km) a patří mezi nejnáročnější v Evropě. Letos se v tomto pětidenním závodě, rozděleném do několika etap a s povinným bivakem, utkalo 74 závodníků z několika zemí. A už samotný start ve večerních hodinách byl velkým zážitkem. Závod je jednou z akcí, které Královéhradecký kraj dlouhodobě podporuje a nepochybuji, že i jednou z turistických lákadel v našem kraji (více viz můj úterní příspěvek). Ještě jednou děkuji organizátorům a přeji jim i všem, kteří se tomuto sportu a s tím související starosto o zvířata i přírodu věnují, hodně úspěchů v další činnosti.

Středa
…z řešení aktuální operativy a nekonečné administrativy zmíním např. otázku systemizace pracovních míst v rámci krajského úřadu (zajímám se hlavně o obsazenost v rámci tzv. projektové činnosti například v rámci školství) či jednání k rozpočtovému výhledu a investičnímu plánu v kontextu reálných rozpočtových a dotačních možností.
…⛪a potěšilo mne oznámení, že vláda prohlásila soubor deseti kostelů a jedné kaple na Broumovsku národní kulturní památkou, o čemž jsem v loňském roce jednal s ministrem kultury. Status národní kulturní památky bude pro majitele kostelů, kterými jsou Římskokatolické farnosti – děkanství Broumov a děkanství Police nad Metují, znamenat větší prestiž spravovaných staveb a tím i vyšší zájem ze strany turistů i médií. Na úrovni kraje budeme toto unikátní architektonické dílo podporovat a propagovat tak, aby všichni věděli, že v našem regionu máme nejen hospitál Kuks, ale i další barokní perly v podobě souboru broumovských kostelů, jejichž autory jsou především otec a syn Dientzenhoferovi. Vznikly na zakázku tehdejšího opata břevnovsko-broumovského benediktinského kláštera Otmara Zinkeho mezi lety 1709–1743, díky němuž jsou tu i kamenné kříže, plastiky, sochy, křížové cesty a další drobné sakrální stavby rozmístěné po celém Broumovsku. ‍♂Rád bych, abychom získání statutu národní památky u těchto objektů uměli v kraji využít i v rámci dalších nejen turisticky atraktivních projektů, a proto jsem s ministrem kultury domluven na jarní návštěvě Broumovska, abychom možnosti probrali i s dalšími, kteří se popularizací a rozvojem tohoto regionu také dlouhodobě zabývají (např. filantrop Jan Školník, či arciopat Petr Prokop Siostrzonek).
…jednání ohledně obsazení postu primáře na dětském oddělení v Náchodské nemocnici, kde se již delší dobu společně s ředitelem snažíme získat a přesvědčit ke spolupráci místního rodáka a kapacitu v dětské pediatrii.

Čtvrtek
…i hejtman si občas potřebuje zařídit osobní záležitosti, a tak jsem si vzal jeden den dovolené. V rámci volna jsem měl i více času zamýšlet se nad některými věcmi, které jsou v posledních týdnech často diskutovány nejenom na stránkách médií a u jedné z nich – vzhledem k tomu, že se týká oblasti, která je mi velmi blízká – jsem se neubránil tomu, přidat i svůj komentář: https://www.forum24.cz/vyber-policejniho-prezidenta-neni-jen-o-jmene-ale-o-planech-ktere-se-musi-naplnit/

Pátek
… návštěva nestátního zařízení Prointepo – Střední škola, Základní škola a Mateřská škola (střední a základní škola s mateřskou školkou – vše pod jednou střechou), jež se zabývá nejenom výukou i výchovnými programy, jejichž cílem je minimalizace dopadu zdravotního postižení na životy hendikepovaných♿ i jejich rodiny.(více viz můj páteční příspěvek) A přestože se jedná o nestátní zařízení, nepatřící ani kraji ani městu, jsem přesvědčen, že my všichni, kteří máme to štěstí, že jsme zdraví máme pomáhat zkvalitnit život těm, ke kterým tak laskavý není. ‍♂Přislíbil jsem proto za kraj pomoc s realizací investičních akcí, bude-li je mít centrum již v náležitém stádiu přípravy.
…o stavu a přípravách na vysokorychlostní trať Praha – HK směr Polsko, o všech modernizacích železnic v našem kraji, možnostech využití alternativního pohonu v železniční dopravě v budoucnu nebo o řízení dopravy na železnici, v autobusové dopravě a ve městech jsem jednal s bývalým ministrem dopravy Kremlíkem, zastupujícím Středoevropský institut pro rozvoj dopravní infrastruktury. Úkolem institutu je procesně se podílet na spolupráci především se Správou železnic a ŘSD na dokončování tuzemské dálniční sítě, železničních koridorů a výstavbě vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Za mě je spolupráce kraje s ŘSD na výborné úrovni. Se Správou železnic, ale musíme najít, co nejvíce lobbistických (v dobrém smyslu slova) podporovatelů. Proto mají takovéto schůzky svůj smysl.
…jednání s předsedy opozičních klubů, abychom byli připraveni na pondělní zastupitelstvo a neprodlužovali jeho průběh zbytečnými dílčími dohady.
…‍‍pracovní schůzka se zástupcem Komise Rady KHK pro osoby se zdravotním postižením Jiřím Kričfalušim k příležitostem zlepšujícím podmínky pro začlenění zdravotně postižených osob do veřejného života.

Sobota, neděle
…‍‍‍odpočinek s rodinou a příprava na další týden. A v rámci toho i trocha sledování sportu nejenom na našich horských svazích, ale i prostřednictvím televize v teplé Austrálii, kde se vítězkami tenisové Australian Open staly naše krajanka, Siniakova Katerina a Barbora Krejcikova . Gratuluji!
Krásný nadcházející týden Vám všem.