Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Hlavním tématem letošních Broumovských diskusí jsou hodnoty a společnost, a to ať už z pohledu filozofického, společenského, osobního, spirituálního či evropského. Diskutovat se bude o tom, zda existují univerzální hodnoty, zda je společnost potřebuje a kdo je vlastně dnes nositelem hodnot ve společnosti.
‍♂Určitě nelze najít krátkou jednoduchou odpověď, ale dovolím si svůj krátký pohled na toto téma.
Svůj směr hledáme v životě všichni. Podmiňuje následně většinu našich rozhodnutí, jejichž důsledky ale nezřídka ovlivňují i naše užší či širší okolí. Na začátku jsou ale hodnoty, které vyznáváme a jejich místo na našem osobním hodnotovém žebříčku. Na základě čeho, si jej ale vytváříme? Kde, se vlastně hodnoty berou? Jak rozeznáme, které jsou správné pro nás osobně, a které jsou univerzální? Kdo nám to pomůže definovat a komu v tom smyslu máme/můžeme věřit?
‍‍‍První názorovou autoritou je pro nás rodina a ta zpravidla určuje naše osobní univerzální hodnoty. Dále je to ‍škola, která rozšiřuje naše obzory o historické zkušenosti a měla by nás učit uvažovat v souvislostech, hledat poučení k tomu neopakovat stejné chyby. Tříbí naše osobní kvality, náš talent i slabiny. Jsou to také lidé kolem nás, kteří obohacují náš hodnotový rejstřík o hodnotu sdílení, spojování sil a možnost rozdělení tíhy pro překonávání překážek. Sdílení nám také ukazuje, že je třeba najít hranici mezi vlastním chtěním, a potřebami ostatních. Život je o neustálém hledání kompromisu, který vyváží to, čehož jsme se kvůli němu museli vzdát tím, co naopak dostaneme. V tomto ale často tápeme a hledáme nějaké vzory, jejichž postoje a názory bychom mohli přijmout za své. Jenže nemůžeme rozeznat dobré vzory od těch špatných, pokud nemáme jasný a pevný náš vlastní žebříček hodnot.
‍♂Náš život v posledních desetiletích nabral rychlé obrátky, stal se instantním a mnoho těch univerzální hodnot se otřáslo v základech či se pomalu začaly z naší společnosti vytrácet. Vzory často vidíme v těch, kteří úspěchu, bohatství či privilegovanosti dosáhli rychle a neuvědomujeme si, že to s těmi skutečnými a trvalými hodnotami nemá nic společného. Chceme to také. Chceme to hned a nechceme si nic odříkat. Nechceme se namáhat. Spoléháme, že někdo a něco to zařídí za nás. Že naskočíme a projevem loajality se svezeme bez námahy na vlně. Přestali jsme potřebovat pravdu, respekt, dialog, pocit radosti z vlastní snahy a víru, že jedině svým přičiněním můžeme překonat překážky a dosáhnout svých cílů. Stačí nám – pokud to vede ke snazší cestě – polopravda nebo jenom něčí pravda, jiný názor nás nezajímá a namísto diskusí se umíme často jenom překřikovat.
Díky tomu se ale začínáme točit v kruhu, šlapat vodu na místě a propadat panice.
‍♂Pojďme se tedy pro začátek zastavit u toho, jak vrátit ty základní univerzální hodnoty jako je pravda, důvěra, slušnost, odpovědnost, vzájemná tolerance a schopnost naslouchat i diskutovat do našich životů. Ty tvoří pevnou půdu, od které se můžeme odrazit, abychom se nakonec neutopili. Tyto hodnoty vytváří prostor pro setkávání u jednoho stolu a hledání cesty, jak společně žít a tvořit. Jsou cestou, po které můžeme jít všichni bez ohledu na osobní zastavení. Cestou, o které budeme vědět, že i když z ní někdy sejdeme, stále máme šanci se na ní vrátit a bezpečně pokračovat v chůzi. Tyto hodnoty jsou mostem mezi ostrovy, které vytváří každý jeden z nás.
Pojďme diskutovat o tom, jak je vrátit do rodin, jak je vyučovat a komu dávat šanci, být naším vzorem či názorovou autoritou. Měli by to být lidé, kteří svými činy půjdou příkladem nám ostatním.
Jsem přesvědčen, že hned několik takových můžeme nalézt mezi těmi, kteří přijeli letos diskutovat sem k nám do Broumova. A jsem velmi rád, že taková platforma vznikla právě u nás v Královéhradeckém kraji. Bylo mi dnes ctí zde přivítat letošní hosty i Vás v publiku, diváky u obrazovek či sledující na sociálních sítích. Děkuji organizátorům akce za to, že i přes složitosti posledních dvou let, opět připravili takto kvalitní program, který reflektuje mnohé z toho, co cítíme, že v současné době nejvíce volá po změně.
Přeji Vám, abyste si nejenom vyslechli, ale i odnesli co nejvíce zajímavých a inspirativních myšlenek a maximálně využili prostor pro připojení vlastních názorů v rámci dvoudenních diskusí. https://www.broumovskediskuse.cz/bd-online