Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍Maturity jsou za dveřmi, a to i pro moje první středoškolské studenty, kterým jsem se před čtyřmi lety snažil předat něco ze svých profesních zkušeností a přiblížit jim z pohledu praxe studium nového oboru Bezpečnostně právní činnosti na střední škole ve Dvoře Králové nad Labem (https://sposdk.cz/). Byli první a tím pádem mí srdcoví. Byli také šikovní a věřím, že to ukáží i maturitní komisi. Dnes jsem je přijel navštívit a trochu jim osvěžit některé informace. A samozřejmě je také trochu podpořit, aby svou zkoušku dospělosti zvládli beze strachu a se ctí.
Jsem také moc rád, že tento studijní obor, který jsem spolu s ředitelem školy a dalšími kolegy pomáhal do zdejšího studijního programu školy začlenit, se těší čím dále většímu zájmu. Zejména v dnešní době se ukazuje nejen šíře možného následného uplatnění tohoto oboru, ale i jeho společenská potřebnost.
A rovněž mne těší, že se škola pouští i do pořádání unikátního praktického cvičení CzechCybertron. ⚡To letošní je zaměřeno na simulaci napadení ovládacích a řídících systémů jaderné elektrárny. Chvíli jsem cvičení také sledoval a jsem zvědav, jak se s úkolem ubránit systémy elektrárny před možnými kybernetickými útoky, včas detekovat kybernetický útok a následně na něj správně zareagovat, studenti vypořádají. Dalším úkolem bude odstranění následků útoku a forenzní analýza celého děje, včetně zpracování popisu útoku. Součástí řešení následků útoku bude možnost studentů konzultovat průběh útoku s výrobcem SW, s nímž má společnost platnou servisní smlouvu.
‍♂Je to nejlepší způsob přípravy pro uplatnění nejen na vysoce specializovaných pracovištích (k tomu ale ještě budou potřebovat další odborná studia), ale i obecně – např. pro oblast IT, která se dnes s bezpečnostní problematikou potýká na jakékoliv úrovni.