Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Podle staré severské tradice je pátek 13. šťastným dnem, a proto nevěřme pověrám a věřme, že přinese štěstí a dobré výsledky našim hokejistům, kteří vyrazili na MS v ledním hokeji na sever do Finska. Začíná právě dnes.

✒Des jsme ale také společným podpisem smlouvy mezi Královéhradeckým krajem a Českým olympijským výborem pomyslně odstartovali přípravy XX. zimní olympiády dětí a mládeže. ❄Uskuteční se v termínu 22. – 27. ledna 2023 v našem kraji, s očekávanou účastí 1700 členů výprav. Do programu bude zařazeno 10 sportů, a to včetně běžeckého lyžování pro hendikepované.
Zahajovací ceremoniál proběhne na zimním stadionu (ČPP Aréna) v Hradci Králové a samotná sportovní klání se potom uskuteční v těchto čtyřech městech:
⛷alpské disciplíny – Špindlerův Mlýn
běžecké disciplíny – Vrchlabí
hokej – Vrchlabí a Trutnov
⛸krasobruslení – Nová Paka
♿sport handicapovaných Vrchlabí

Odhadovaný rozpočet akce je 28,7 mil., z čehož na náš kraj připadne cca 15,6 mil., ČOV 2 mil., NSA/MŠMT 6 mil. a příspěvky krajských výprav 4,1 mil. korun.

‍♂Jedná o největší multisportovní akci dětí a mládeže u nás, ze které už v minulosti vzešli i dospěláčtí olympionici i mnoho těch, pro něž byly tyto hry jejich největším sportovním Olympem v životě. Největší význam her však spatřuji v tom, že učí děti hodnotám fair play, podporují zájem mládeže o sport, rozvíjí odpovědnost, vzájemný respekt a přátelství. A v neposlední řadě už samotná účast každého sportovce, je jistým důkazem toho, že houževnatost a vůle přináší výsledky, což se jim bude v životě hodit i v jiných oblastech.

‍♂Snad to dobře zúročí, jak naši hokejisté na letošním mistrovství, tak dle olympijského motta „”Rychleji, výše, silněji – společně” i mladí sportovci v lednu na svazích a zimních stadionech v našem kraji.