Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍Přijal jsem pozvání pana Ročka z Klubu vozíčkářů v Trutnově a přijel jsem si s nimi popovídat o tom, co je zajímá. Začali jsme dotazy týkajícími se mé předchozí profese. Snažil jsem se s ohledem na charakter dotazů vysvětlit a zdůraznit, že jediný, kdo se z policie zodpovídá za její fungování ministru vnitra (tedy politikovi), má být policejní prezident. Žádným jiným způsobem politika policii ovlivňovat nemá. Bohužel se tak ale často děje, což byl ostatně i důvod, proč jsem od policie odešel, neb jsem věděl, že jediný způsob, jak mohu ovlivnit, aby se toto změnilo je, že se k ní vrátím jako v tomto ohledu kompetentní politik.
Dalším diskutovaným tématem, byla uprchlická krize, kdy jenom mohu zopakovat to, co říkám často – máme za sebou první etapu okamžité a bezesporu nutné humanitární pomoci a nyní je třeba pracovat na tom, aby se uprchlíci, kteří plánují v naší zemi setrvat dlouhodobě, co nejdříve zapojili do běžného života se všemi právy, ale i povinnostmi naší společnosti. Je nutné přicházet s takovými systémovými úpravami či pravidly, která vytvoří pro zapojení do života v naší zemi uprchlíkům reálné podmínky, jež ale budou současně také k tomuto uprchlíky motivovat, budou jednoznačně formulována a nebudou omezovat naše občany. A nezbytné je, aby platila bez výjimky ve všech krajích stejně, protože jedině tak budeme postupovat opravdu systémově a nikoliv, jak se zrovna komu bude v daný moment hodit. Válka na Ukrajině nám však hlavně ukázala, že mír se nedá stavět jenom na obchodních vztazích, ale je třeba jej budovat na prosperující národní ekonomice a vnitřní stabilitě každé země.
Došlo i na krajská témata, kdy jsem účastníky besedy informoval například o tom, že kraj při uzavírání nových desetiletých smluv s provozovateli veřejné autobusové i vlakové dopravy v Královéhradeckém kraji kladl velký důraz na požadavek modernizace vozového parku, a to zejména ve smyslu nízkopodlažních vozů a souprav. Nové smluvní podmínky pro období 2021 až 2031 na veřejnou autobusovou dopravu v našem kraji tak zahrnují přes 200 nových autobusů, informační systémy a další detaily ke zkvalitnění služeb. V letech 2024 až 2026 nasadíme čtyři desítky nových moderních elektrických a motorových vlaků, jež budou bezbariérové, v létě v nich bude příjemně díky klimatizaci, připojení k internetu umožní palubní wi-fi a nebudou chybět například ani zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky.
Odpoledne při příjemném povídání uteklo jako voda. Děkuji za pozvání, přeji všem členům klubu hlavně pevné zdraví a rád si milé setkání v budoucnu zopakuji.