Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Nejenom, že je Královéhradecký kraj skvělým místem pro život, ale rodí se v něm a žijí skvělí lidé, kteří mají jak kraji, tak i širému světu, co nabídnout. A tak není divné, že své krajany potkávám, a Vy jistě také, i na místech, kde bychom to možná hned nečekali. Tak jako dnes, když mne při příchodu na jednání Senát Parlamentu ČR „zatahali za rukáv“ zpěváčci z hradeckého chlapeckého sboru Czech Boys Choir Boni Pueri | Český chlapecký sbor Boni pueri (http://www.bonipueri.cz/biografie-boni-pueri/).
Výčet jejich úspěchů by byl dlouhý. Zmíním například jenom to, že kromě zpěvu pro královnu, vystupovali po boku slavných umělců snad na všech kontinentech a byli i prvním sborem, který zazpíval v Ománu a Libanonu. Každopádně setkání s nimi na senátní půdě bylo milé, a jak je mým zvykem, snažil jsem se jim odpovědět i na zvídavé dotazy a přiblížit, jak tato instituce funguje. V praxi na vlastní oči viděli probíhající reálné projednávání.
To se dnes mimo jiné týkalo novely zákona o podpoře sportu. A přestože nejsem zastáncem toho, aby například u sportu (ale nejen v tomto resortu), suploval plnohodnotnou kompetenci a odpovědnost ministerstva institut Národní sportovní agentury (s ohledem na mnohem nižší rozhodovací úroveň a kompetenční vliv), považuji dnešní projednání novely a hlasování o složení dozorčí komise, za přínosný krok.
Komise bude mít 10 členů volených půl na půl Sněmovnou a Senátem a členství v ní bude veřejnou funkcí vykonávanou bezplatně. Jejím úkolem bude kontrola činnosti a hospodaření NSA, díky čemuž, jak doufám, budeme možná následně blíže otevření debaty o zřízení systémově relevantnějšího samostatného ministerstva sportu. Osobně jsem podpořil volbu kolegů Josefa Klementa, Mirka Adámka, Jana Sobotky, Tomáše Třetiny a Pavla Karpíška, kteří jsou prokazatelně spojeni se sportem, jsou za nimi konkrétní výsledky a mají mou důvěru.