Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí
…tradiční začátek týdne na poradě vedení kraje a projednali jsme studii proveditelnosti včetně závěrů z jednání k zřízení krajského inovačního centra, dále individuální dotace a přípravu rozpočtu na příští rok.
…‍‍jednání Zastupitelstva KHK s 60 body programu, kdy jsme například odsouhlasili využití peněz nevyčerpaných z úspěšné zimní Olympiádu dětí a mládeže na dotace pro modernizaci vybraných sportovních zařízení měst, která k zdárnému průběhu olympiády významně přispěla odpovědnou přípravou sportovišť. Špindlerův Mlýn, Vrchlabí, Trutnov a Nová paka si tak rozdělí v rámci dotací na konkrétní účely 4,3 mil korun (více viz můj úterní příspěvek).
…v podvečer jsem přijel do Nového Města nad Metují podpořit benefiční hokejový zápas, jehož hlavní partnerem je hodinářská společnost Elton. V hokejových dresech bylo možné na ledě spatřit mnoho známých osobností a celý výtěžek z prodeje vstupenek na tento zápas dostane společnost Debra, která se stará o pacienty s tzv. nemocí motýlích křídel. Akce naplnila halu skvělou atmosférou i emocemi, které si diváci určitě odnesli domů spolu s pocitem, že se svou účastí mohli podílet na něčem, co dává velký smysl.

Úterý
…jednání o investičním záměru vybudování hospice ve Stěžerech. Hospicovou péči dlouhodobě podporujeme finančně, a darem jsme poskytli i pozemky pro výstavbu. Realizační náklady jsou spočteny na cca 200 mil korun, ale bohužel doposud shromážděné prostředky tento objem nenaplňují. Proto jsem pozval představitele charity HK, která by měla péči v novém hospici zajišťovat, abychom diskutovali o tom, jak se zapojením dotace MPSV a sdružením finanční podpory kraje, města a církve tuto situaci vyřešit.
…setkání se zástupci mažoretkového sportu, který se i díky mimořádným úspěchům našich závodnic na mezinárodních mistrovstvích těší v našem kraji velké oblibě, bylo zejména o tom, jak kraj může jeho dalšímu rozvoji a cestě pod křídla ČUS pomoci.
…jednání o probíhajících pracích na krajských silnicích, abych se ujistil, že veškeré rozpracované kroky technologicky zvládneme dokončit v tomto kalendářním roce.

Středa, čtvrtek
…s ohledem na podzimní prázdniny ve školách, jsem snech i já svůj pracovní režim v těchto dnech přizpůsobil našemu prvňáčkovi. Po ránu jsem zvládl vyřídit nahromaděnou administrativu včetně uzavření kontrol a s nimi souvisejících úkonů vztahujícím se podnětům na podezřením ze spáchání trestné činnosti při poskytnutí dotace,
…⚽ a zbytek dne jsem pak zaplnil doprovázením školáka na jeho volnočasové kroužky. A dali jsme si i pěší výlet na Zvičinu, ze které je mimochodem jeden z nejkrásnějších pohledů na Krkonoše. Takže, kdo si chcete zpříjemnit např. některý z posledních podzimních víkendů, které ještě hrají barvami, mohu tento cíl doporučit.

Pátek
…zasedání správní rady Správa železnic, na němž jsme projednali hospodaření a zhodnocení činnosti organizace (investiční akce, příprava, výluky, nový jízdní řád, most na Výtoni apod.) a zabývali jsme se také problematikou odkupu části ČD Telematika (síťová infrastruktura, služby).
…odpoledne mne pak čekalo jednání s ředitelem nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem na téma hospodaření, dokončování operačních sálů a k aktuálnímu stavu personální situace.

Sobota, neděle
…zúčastnil jsem se slavnostního večera u příležitosti 105. výročí vzniku našeho samostatného státu na Pražském hradě. Tento večer patří k silným momentům, kdy si připomínáme nejen to, jak draze byla před mnoha lety naše suverenita zaplacena, ale i to, jaký smysl a význam má pro nás i dnes. Pro mne je to hrdost na to, co nás činí jedinečnými, odvaha to bránit, a přijmout za to odpovědnost. Schopnost umět rozhodnout, co je důležité, nebát se vyslovit svůj názor a umět vyslechnout jiný. V rámci slavnostního večera jsou také tradičně udělována státní vyznamenání. Měla by patřit osobnostem, které tento význam a smysl svými skutky nebo službou naplňují. Sám dobře vím, že sloužit své zemi je velká čest i závazek, a proto všem, kteří se jí dokáží zhostit se ctí a výsledky, patří moje úcta i respekt. Gratuluji všem vyznamenaným.
A slavnostní večer mi přinesl krom řady, v rámci této příležitosti předvídatelných, setkání jako např. s kolegy senátory apod., ještě jedno milé nečekané, a to s přáteli vinaři z Velkých Bílovic. Změna času, která přinesla ze soboty na neděli o hodinu spánku navíc, přišla v tom kontextu nakonec celkem vhod.
Přeji Vám krásný zbytek svátečního víkendu a příjemné vykročení do nadcházejícího týdne.

.