Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Podpora zemědělců a snah vytvořit spravedlivé podmínky pro jejich činnost patří dlouhodobě k tématům, jimž se také věnuji. Proto jsem využil i včerejší návštěvy ministra zemědělství Marek Výborný , abychom spolu na úřadě a následně i na Smetanově statku ve Svobodných Dvorech se zemědělci a chovateli našeho kraje diskutovali o jejich problémech.
Mezi nejdůležitější témata patřila současná evropská a národní zemědělská politika. Evropská podpora ČR, resp. spolufinancování v oblasti zemědělské politiky zůstane zachováno. Roční narůst podpory z balíku společné evropské zemědělské politiky je v letech 2023-2027 je pro Česko dokonce cca o 4 miliardy větší oproti předešlým obdobím. Rozpočet pro příští rok zůstane v oblasti zemědělství ve stejné výši. Avizovaný pokles 10,5 miliard díky úspornému balíčku je defacto škrtem z objemu plánovaných výdajů na příští rok, který byl ve střednědobém plánu státního rozpočtu. Dvě a půl miliardy korun (což je obdobný objem jako v roce 2023) pak bude do zemědělství rozděleno v prostřednictvím národních dotací v dotačních programech.
Velkým tématem je stále také redistribuční platba a zde stále platí, že po vyhodnocení let 2022 a 23 dojde k upřesnění či případným úpravám stávajícího systému nebo se budou hledat jiné možnosti podpory. V plánu je zvýhodnění odvodů soc. pojištění pro osoby v zemědělství (žádost o notifikaci tohoto přístupu je již v EU) a také zůstane podpora centru odborné přípravy zemědělských a lesnických škol cca 0,7 miliardy, což je pro kraje, které jsou zřizovatelem, potěšující. Nastavení erozních pravidel je odloženo na podzim 2024 a budou týkat jen určené části zemědělské půdy v ČR.
Co se týká problematiky ochrany vlka, náš kraj byl prvním, který začal systémově hledat řešení nejen ve finanční podpoře chovatelů, ale zřídil pracovní skupinu (jednáme na úrovni ministerstev zemědělství, životního prostředí a orgánů ochrany přírody, spolupracujeme s evropskou komisi apod)., ve snaze spolupracovat se zemědělci/chovateli a hledat rovnováhu mezi ochranou vlka a ochranou zájmů v zemědělství. S ministrem jsme se dohodli, že jednak musíme tlačit na hledání řešení v rámci EU, a pak případně v opodstatněných konkrétních případech přistoupit k cílené regulaci i u nás.
V rámci debaty zazněly i připomínky a podněty, a to například k podpoře v mlékárenství, používání pesticidů (neakceptovatelné návrhy snížení o 50 % vypočítávaných z rozdílných hodnot v jednotlivých státech), zprůhlednění cen (viz ceny komodit od zemědělců až po obchodní řetězce) či zadržení vody pro zemědělství (ovocnářství, zelinářství). Mluvili jsme o snížení administrativy (o 1/3 se snížil objem údajů pro žádosti), snížení počtu kontrol a požadavku na zrychlení registrace používaných pesticidů a uznávaní evropského seznamu.