Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Nádraží obvykle navštěvuji při cestování vlakem se svým synem, který je velkým fandou železnice. Dnes jsem se ale v Praze setkal na Hlavním nádraží s ministrem dopravy Martin Kupka, abychom spolu projednali další konkrétní kroky k modernizaci železniční sítě v našem kraji, která je (včetně Vysokovské spojky) nezbytnou součástí k vytvoření podmínek pro realizaci VRT Praha-HK-Pardubice. Správa železnic, také díky spolupráci s krajem, nyní disponuje uceleným konceptem zahrnujícím i ekonomické posouzení, které konstatuje relevantnost těchto investic.
Hlavními podpůrnými argumenty je zkrácení cesty pro 40 tis. lidí cestujících za den v regionu, zkrácení cesty i v kombinaci s Moravskými VRT, výhodnost prioritního vybudování VRT do Pardubic/HK, oproti provizornímu ukončení VRT Polabí v Poříčanech. Výhodou pro rychlost výstavby je i skutečnost, že kopíruje dálnici.
Modernizace krajské železniční sítě je mou dlouhodobou snahou, a proto jsem dnes s ministrem řešil hlavně vše nezbytné k tomu, aby přípravu investic nic zbytečně nezkomplikovalo.