Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL A NEBO VZAL?! ‍♂Tentokrát bych mohl odpovědět jednoduše – dal mi dovolenou a vzal každodenní pracovní stres.

Pondělí – pátek
…‍‍navštívil jsem s rodinou kraj Vysočina a strávili jsme příjemný týden v Telči a jeho okolí. Oproti jiným volným dnům, kdy jsem stejně více méně připoutaný k telefonu a řeším pracovní věci, tentokrát jsem si dal takový malý osobní závazek omezit to na minimum – tedy na ranní a večerní kontrolu telefonu a vyřešení toho, co nesnese odkladu.
‍♀Díky tomu jsem měl opravdu příjemný prázdninový týden, v němž jsme i s malým Toníkem trochu šlápli do pedálů a na kolech viděli například zříceninu hradu Rotštejn, zámky v Telči a Dačicích, a najeli mnoho dalších kilometrů spojených s ochutnáváním místních dobrot.
…průběžně jsem ale také sledoval vývoj očkování v našem Královéhradeckém kraji, kde je již 274 828 osob s ukončeným očkování a dalších 28 010 má za sebou první dávku. Při srovnání krajů podle místa podání v přepočtu na 100 tisíc obyvatel jsme na druhém místě s celkem očkovaných 302 838 osob a 569 748 podanými dávkami v našich zdravotnických zařízení.
Připravujeme mobilní očkovací místa – resp. relevantně vybavená vozidla, která budou zajíždět především do odlehlých části kraje na Jičínsku, Novopacku a Trutnovsku.
Také s krajskou hygienou jsem probral dosavadní situaci a v tuto chvíli lze konstatovat, že je stabilizovaná a bez jakýchkoliv zásadních ohnisek. Počet nových případů se pohybuje okolo 35 osob týdně.
…s kolegy z úřadu jsem se krátce také věnoval přípravě krajských dožínek, a to zejména s ohledem na některé formálnější záležitosti ve spojitosti s očekávaným příjezdem kolegů z Banskobystrického kraje na tuto akci.
…také jsem se Správou silnic KHK probíral poslední návrh na směnu silnic mezi městem, krajem a ŘSD v Novém Městě nad Metují.
…ale hlavně jsem se věnoval rodině a bylo moc fajn zažít řadu akcí telčského kulturního léta v úžasné atmosféře tohoto města, které zcela právem patří mezi kulturní dědictví UNESCO. Velmi jednoduše se zde přenesete do pohádky, vychutnáte si pouliční koncerty se skleničkou dobrého vína, jízdu na lodičce v zámeckém rybníku nebo strávíte příjemné chvíle při náhodných setkáních s neznámými lidmi. A tak jsem se opakovaně zase utvrdil v tom, jak moc si potřebujeme mezi s sebou povídat, říkat nahlas své názory a vysvětlovat z čeho pramení.
Není ani výjimkou potkat zde známé tváře – mně se tak poštěstilo setkat se nejenom s předsedou senátu Milošem Vystrčilem a dalšími senátními kolegy, ale také například se starostou Horního Maršova. Spolu jsme si u skleničky v jedné z historických uliček slíbili, že příště se uvidíme u něj v Krkonoších. Telč prostě svým geniem loci vyzývá k setkávání, nabízí zážitky a inspiruje k povídání. ‍♂Týden volna utekl jako voda.

Sobota, neděle
…✒aklimatizace po návratu, kde si kromě přípravy na další již pracovní týden také trochu rekapituluji události posledních dnů u nás i ve světě. ‍♂A říkám si, že neschopnost státu krizově řídit zvládání epidemie, destabilizace zpravodajských služeb díky neschopnosti řádně zvolit jejího ředitele a neschopnost státu jednoznačně a včas přistoupit k pomoci Afghánistánu opět jenom dokazuje, s jakou nekompetentností se bezpečnost naší země potýká.
‍♂O pomoci Afghánistánu vláda mluví od července s tím, že vše je třeba koordinovat se spojenci. Ovšem na rozdíl od jiných zemí evakuovala ČR k dnešnímu dni 0 lidí. Mám dojem, že “vyspělý spojenecký svět”, dělá takto akorát vše proto, abychom byli migrační krizi v Evropě zase blíž?
…do nového týdne přeji, abyste se uměli při tom, co nového Vám přinese, rozhodnout vždy včas a správně, a pokud Vás čeká ještě dovolenkový čas, tak abyste si jej hlavně nedali ničím rušit a načerpali hodně sil. Krásný týden Vám všem.