Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Na mnoha místech republiky již ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky, jež byly k dispozici v rámci krizových plánů měst a obcí, začínají docházet a vláda v souvislosti s tím začala mimo jiné řešit otázku, jak zajistit možnost ubytování co největšího počtu běženců do rodin či soukromých objektů.
V našem kraji jsme přijali už více jak 6 800 uprchlíků a více jak třetina z nich bydlí právě u rodin či přátel. A jak jsem uvedl dnes i v rozhovoru pro Českou televizi, také díky tomu zde současnou uprchlickou krizi zvládáme a všem těm, kteří se lidí z oblastí postižených válkou takto ujali, jsem alespoň touto cestou poděkoval.
Pro nadcházející období je ale důležité zajistit další kapacity, a proto jsem se ještě jednou obrátil s velkou prosbou na všechna města, obce, organizace, ale i jednotlivce o poskytnutí či alespoň vytipování prostor, jež by mohly k takovému účelu sloužit.
Současně, pro případ že by velký příliv uprchlíků pokračoval, kraj počítá se zajištěním nouzového nárazového ubytování v tělocvičnách, kulturních domech a dalších zařízeních.
Informace a kontakty pro nabídky pomoci lze nalézt na: www.nasiukrajinci.cz, nabídky lze přípdě posílat i na HZS KHK anebo na Krajský úřad KHK.