Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí – pátek
…‍♀dopřál jsem si v letošním roce luxusu pobýt na dovolené téměř dva týdny v kuse a nedrobit to po pár dnech, jako tomu bylo po většinu předchozích let. Proto bych mohl týden shrnout téměř jedním slovem – Turecko. Jsem rád, že jsem mohl na tak dlouhou dobu trochu vypnout pracovní shon a věnovat se rodině, a o to více zavnímat, jak náš nejmenší nejen fyzicky vyrostl, ale také vyzrál a stal se z něj najednou zdatný parťák nejen pro hru, ale i pro debatu. Po většinu roku, a mnozí z Vás to jistě mají obdobně, se snažíme skloubit práci, domácnost, rozvíjet zájmové aktivity dětí a do dalších se zapojit, ale času na trochu „nicnedělání“, spočinutí, bezčasí, kdy si můžeme v klidu povídat, dělat věci kdy sami chceme a jak dlouho nás baví, mnoho nemáme. Užili jsme si to v báječném prostředí v blízkosti resortu Alanya, a odvezli jsme si příjemný pocit i vzpomínky.

Sobota
…a v trochu obráceném gardu – víkend jsem zahájil hned po nočním příjezdu lehce pracovně. Zúčastnil jsem se vyhlášení krajského kola soutěže Vesnice roku , kterou se pro letošní rok stala obec Suchý Důl. Jejím cílem je motivace obyvatel venkova k jeho obnově a rozvoji. K obci, která se stala vítězem krajského kola již podruhé, mám i trochu osobní vztah, neb to byla jedna z mých prvních štací, kde jsem v uniformě sloužil. Moc dobře tedy vím, že vůbec není snadné pro takto malou a v odlehlém místě se nacházející obci dosáhnout na jakoukoliv finanční či další státní podporu, a proto musí na realizaci svých rozvojových aktivit vynakládat především úsilí svých obyvatel. O to více si vážím příkladných investičních i společenských aktivit, jež obec Suchý Důl opakovaně prokázala. Jsou základem rozvoje, ale také podporou vzájemné pospolitosti, uchování tradic i společenské odpovědnosti.
‍♂Motivace je důležitým hybatelem, a zapojení obcí důležitou součástí pro celkovou obnovu a rozvoj našeho venkova. Proto, na rozdíl od většiny ostatních krajů, nad rámec prostředků, kterými přispívají vítězům krajských a následně i celostátních kol vyhlašovatelé soutěže (Spolek pro obnovu venkova ČR (SPOV ČR),Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství České republiky), oceňujeme v tom krajském z vlastních prostředků také obce, které se umístily na 2. (Obec Bystřice) a 3. (Tetín, Jičín, Czech Republic) místě.
Ocenění si dále odnesla obec Světí, a to Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí, Oranžovou stuhu získala za spolupráci obce se zemědělským subjektem Obec Česká Metuje , Modrou stuhou za společenský život se může pochlubit obec Libňatov . Šest obcí obdrželo cenu hejtmana.
Věřím, že všechny oceněné obce budou příkladem pro další a podpoří jejich chuť se zapojit a nebát se třeba i srovnání s ostatními v soutěži.
Všem zúčastněným obcím děkuji za projevenou snahu a zájem. Oceněným blahopřeji a Suchému Dolu přeji úspěch i v národním kole.
…a později odpoledne jsem zavítal na závěrečný den sedmidenní akce Hronovské Orlíkovské přeháňky 2023 (https://www.aeroklub.cz/udalost/hronovske-orlikovske-prehanky-2023/), která je pořádána pod záštitou a s finanční podporou kraje. Je to unikátní setkání fanoušků, a hlavně pilotů bezmotorových letadel, která má dlouholetou tradici a sjíždějí se na ní tuzemští i zahraniční účastníci. Přijel jsem poděkovat pořadatelům Aeroklub Hronov – letiště Velké Poříčí z.s., a to nejenom za uspořádání a perfektní organizaci této akce, ale i za dlouhodobou práci s mládeží v oblasti sportovního létání a vyjádřit osobni podporu i pro další ročníky.

Neděle
…druhý víkendový den patří především aklimatizaci na pracovní záležitosti a přípravu na pondělní jednání Rady KHK. Mějte krásný zbytek víkendu a neméně pohodový nadcházející týden, ať už jej budete trávit na dovolené nebo v pracovním procesu.